Dostupni linkovi

Aplikacija CG za prijem u EU već u ponedjeljak?


Milan Roćen
Milan Roćen

Crna Gora je u dogovoru sa evropskim partnerima odlučila da zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU) podnese za vrijeme francuskog predsjedavanja, kazao je crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen.

On je agenciji MINA rekao da je za ponedjeljak u Parizu predviđen susret crnogorskog premijera Mila Đukanovića i predsjednika Francuske Nikole Sarkozija, čija zemlja predsjedava EU.

„Nakon što je Vlada usvojila odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo u EU, Crna Gora je i formalno spremna da podnese aplikaciju. Pored Đukanovića, zahtjev će potpisati predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić“, kazao je Roćen.

On je rekao da je jedan od važnih razloga za aplikaciju svakako i otpočinjanje formalne procedure za dalje napredovanje Crne Gore na putu evropskih integracija.

„Jer, bez tog tehničkog čina nijesu moguće procedure koje slijede. Vrijeme kada su predstavnici Francuske i nekih drugih zemalja sugerisali da sačekamo sa aplikacijom, sada je iza nas“,
kazao je Roćen.

Ali, naveo je on, te sugestije nijesu bile zbog toga što je neko smatrao da Crna Gora nije spremna za taj korak.

„Razlozi su bili druge prirode, a ticali su se, prije svega, Lisabonskog ugovora, kao i nekih krupnih problema kojima je preokupirana EU. Mi smo uvijek vjerovali i vjerujemo da je Unija sposobna da pravovremeno nalazi rješenja i za najveće izazove“,
kazao je šef crnogorske diplomatije.

Roćen je naveo da je Crna Gora uspješna evropska priča što je glavni razlog koji je opredijelio Podgoricu da aplikaciju podnese za vrijeme francuskog predsjedavanja EU.

„Crna Gora uspješno implementira Privremeni sporazum, kao i ostale obaveze predviđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Učinjen je vidan progres u relativno kratkom vremenu, koji je potvrđen i Izvještajem Evropske komisije“,
kazao je on.

On je dodao da je Crna Gora sve radila u konsultaciji sa Briselom i sa zemljama članicama EU, prije svega sa predsjedavajućom Unije. Roćen je naveo da je, zbog složene procedure, teško procijeniti vrijeme do kada bi Crna Gora mogla dobiti status kandidata.

„Nakon podnošenja zahtjeva za članstvo, potrebno je da države članice, odnosno Evropski savjet, koji se po pravilu sastaje dva puta u toku jednog predsjedništva, donese jednoglasnu odluku“, kazao je on.

Prema njegovim riječima, za vrijeme češkog predsjedavanja EU planirani su sastanci u martu i u junu.

„U konsultaciji sa EK i sa Evropskim parlamentom, Evropski savjet Komisiji daje mandat za dalji postupak, to jest, za pripremu upitnika, koji sadrži više hiljada pitanja. Hrvatska je, na primjer, dobila 4.560 pitanja“,
naveo je šef crnogorske diplomatije.

Roćen je kazao da je za pripremu upitnika od strane EK, i za odgovore Crne Gore, potrebno određeno vrijeme. Crna Gora će, dodao je on, morati detaljno da odgovori na upitnik koji obuhvata sve oblasti budućih pregovora – političke i ekonomske kriterijume, i evropske standarde u resornim politikama.

„Nakon toga slijedi analiza odgovora na upitnik i, u slučaju da nema dodatnih zahtjeva i razjašnjenja, EK priprema mišljenje o aplikaciji – takozvani avis, koji sadrži analizu kapaciteta zemlje kandidata da ispuni kopenhaške kriterijume i ostale uslove predviđene procesom pristupanja EU“,
kazao je Roćen.

Prema njegovim riječima, u slučaju pozitivnog mišljenja, i nakon što Savjet za opšte poslove i međunarodne odnose EU usvoji takvo mišljenje EK, Evropski savjet dodjeljuje zemlji status kandidata, sa ili bez datuma otvaranja pregovora.

„Opet navodim primjer Hrvatske koja je na mišljenje EK čekala šest mjeseci. Isto tako, Hrvatska i Makedonija prilikom sticanja statusa kandidata nijesu dobile datum za počinjanje pregovora“,
kazao je ministar inostranih poslova, navodi MINA.

Kada se, naveo je Roćen, dođe do te faze, između članica EU i kandidata usvaja se Ugovor o pristupanju.

„Sve ovo navodim zbog toga što je teško procijeniti vrijeme do kada bi Crna Gora mogla dobiti status kandidata. I da sve bude u najboljem redu, čemu se nadamo, za sve ove procedure potrebna je najmanje godina“, rekao je on. Roćen smatra da ipak ne treba licitirati sa rokovima.

„Smatram da je bez potrebe ispolitiziran i termin aplikacije. Za nas je najvažnije da mi izvršavamo svoje domaće zadatke, a vrijeme sticanja statusa kandidata, kao i punopravnog članstva, doći će samo po sebi“, zaključio je šef crnogorske diplomatije.

(Izvor: MINA)

XS
SM
MD
LG