Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Održani prosvjedi zbog imena Trga maršala Tita


Hrvatsko narodno kazalište na Trgu maršala Tita u Zagrebu

Nevladina organizacija „Krug za trg“ desne političke provenijencije zatražila je u subotu na javnom prosvjedu na zagrebačkom Trgu maršala Tita da se tom trgu vrati jedno od njegovih povijesnih imena – Kazališni trg.

„Josip Broz Tito nije zločinac, već masovni zločinac koji je odgovoran za masovna ubojstva, protjerivanja, zatvaranja i mučenja,“ kazao je jedan od organizatora prosvjeda Tomislav Stockinger, naglašavajući da se po takvom čovjeku ne može zvati jedan od najljepših hrvatskih trgova.

Na paralelnom prosvjedu na istom trgu nekoliko stotina antifašista u organizaciji Udruge mladih antifašista grada Zagreba usprotivilo se inicijativi za promjenu imena trga, a udrugu „Krug za trg“ optužili su za povijesni revizionizam i veličanje ustaštva.

Nešto više od tisuću protivnika pokojnog jugoslavenskog predsjednika bilo je razdvojeno od antifašista sa pedesetak interventnih policajaca. Osim verbalnih provokacija, nije bilo incidenata ni neprihvatljivih simbola ili pjesama. Zagrebačke gradske vlasti kažu kako ne misle ni razmatrati inicijativu za promjenu imena Trga maršala Tita.

Na protutitovskom prosvjedu, osim par umirovljenih zastupnika iz '90-ih, nije bilo viđenijih istaknutijih osoba iz političkog i javnog života, a među antifašistima bila je predsjednica Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Vesna Čulinović – Konstantinović i predsjednik izvanparlamentarne stranke „Ljevica Hrvatske“ Ivan Ninić.

Prvi ovakav skup održan je 9. veljače ove godine, također bez incidenata, s tim da je protutitovskih prosvjednika bilo više nego danas, a antifašista manje nego danas.

Inače, 25 gradova u Hrvatskoj ima trgove ili ulice koji nose Titovo ime. Najviše ulica”ima” seljački tribun Matija Gubec - njih 362, a za njim sa 306 ulica slijedi pjesnik i partizan Vladimir Nazor. Teslino ime nose ulice i trgovi u 128 hrvatskih gradova, a Tuđmanovo u 96 gradova.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG