Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bramerc: Pred Srbijom još dosta posla


Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Srpske vlasti su učinile dosta u saradnji sa Haškim tribunalom, ali ima još mnogo toga da se uradi, pre svega u vezi sa hapšenjem preostalih haških optuženika, izjavio je sinoć glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc.

Bramerc je na konferenciji za novinare posle sednice Saveta bezbednosti UN u Njujorku, naglasio da on nije zadužen za to da sugeriše Evropskoj uniji da li Srbija treba da se pridruži toj organizaciji, već da je njegova uluga da pruži samo tehničku ocenu stepena saradnje Beograda sa Tribunalom u Hagu.

Odluka o daljem evropskom putu Srbije i evropskim integracijama biće doneta na političkom nivou EU, rekao je Bramerc.

"Na političkom nivou, na Evropskoj uniji je da odredi politički značaj te ocene, ali mi ne predlažemo ko treba da se pridruži ili ne u nekom trenutku međunarodnoj organizaciji", rekao je on.

Upitan da li smatra da je bio "blag" u oceni saradnje Srbije sa Tribunalom, pošto su dva optuženika i dalje na slobodi, on je rekao da je u izveštaju, koji je danas podneo Savetu bezbednosti UN, konstatovao značajan napredak u različtim oblastima, ali da nije naveo da je "sve u redu".

"Ne kažemo da je sve savršeno, smatramo da ima još dosta posla da se uradi",
rekao je Bramerc i naveo da "potraga za beguncima mora da se nastavi sve dok oni ne budu uhapšeni."

Dodao je da se tokom njegove posete Beogradu u novembru jasno pokazalo da je došlo do promene na planu saradnje u odnosu na raniju posetu Srbiji, uključujući "mnogo bolju interakciju" unutar Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom.

Omogućen je i pristup dokumentaciji, ali i na tom planu je potrebno da se ostvari dalji napredak, naveo je Bramerc. Govoreći o daljem funkcionisanju Tribunala, Bramerc je kazao da je svestan činjenice da je predviđeno da Tribunal završi svoj rad 2009. godine, ali da je jasno da Tribunal ne može da ispuni taj rok predviđen izlaznom strategijom iz 2004. godine.

Tribunal smatra da bi rokove trebalo produžiti na 2010. godinu za suđenja u prvoj instanci, i na 2011. i 2012. za žalbene postupke, naveo je on. Naglasio je da odluku o tome treba da donese Savet bezbednosti UN i dodao da je Tribunal zatražio dodatni budžet i odlaganje predviđenog smanjenja osoblja.

Podsetio je da je strategijom predviđeno da Tribunal zadrži slučajeve koji se odnose na najviše zvaničnike i oficire. "Ono što mi tražimo je da Tribunal ostane da radi dok se ne završe sva suđenja i žalbeni postupci", rekao je Bramerc. Po zatvaranju Tribunala, planirano je da se aktivira mehanizam koji će se baviti pitanjima vezanima za ratne zločine za koje je Tribunal bio nadležan.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG