Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ideološki ili sukob oko novca?


Skupština Crne Gore

Skupština će uskoro verifokovati postojanje Srpskog nacionalnog kluba koji će činiti troje dosadašnjih poslanika Srpske liste, a na čijem čelu će biti predsjednik Srpskog narodnog savjeta Momčilo Vuksanović. Da li je sukob oko novca pozadina ideoloških razmimoilaženje i konflikata političkih partije? To pitanje je postalo aktuelno nakon dešavanja unutar Srpske liste koju je pratio i sukob oko novca koje političke partije dobijaju na osnovu poslaničkih mandata.

Potvrđujući da je podnio tužbu protiv Srpske narodne stranke, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Momčilo Vuksanović kaže da je sada bivši koalicioni partner Srpska narodna stranka već nekoliko mjeseci unazad prekinula isplatu dijela novca koji političke partije i organizacije dobijaju od Skupštine na osnovu poslaničkog mandata. Odgovarajući na naše pitanje, Vuksanović je rekao da sukob oko novca nije u vezi sa ideološkim razmimoilaženjem koji se desio u koaliciji Srpska lista.

Podsjetimo: Srpska narodna stranka namjerava da formira jednu partiju u koju bi ušle sve članice Srpske liste, dok je Srpsko narodno vijeće sprovelo akciju u kojoj je formiran Srpski nacionalni savjet, a koji participira u Savjetu za nacionalne manjine:

"Dogodilo se da nam oni potpuno prestanu da uplaćuju ona sredstva koja su trebali da nam uplaćuju po dogovoru i onda smo mi njima poslali poslednje upozorenje pred utuženje i sada je to na redovnom sudu. Videćemo kako će redovni sud oko toga da se izjasni i ja za svjedoke neću pozivati nikoga osim njih dvojicu koji su dogovarali taj sporazum sa Upravnim odborom Srpskog narodnog vijeća. Kako će oni da reaguju, da li će im obraz preči biti i kada, videćemo, to će vrijeme da pokaže, ali to nema nikakve veze sa njhovom profilacijom i transformacijom i našim eventualnim nesporazumom to nema nikakve veze, to je sasvim drugi problem."

Na drugoj strani, iz Srpske narodne stranke potvrđuju da su materijalno pomogli Srpsko narodno vijeće sve dok ta organizacije nije počela da radi protiv Srpske narodne stranke. Prema riječima potpredsjednika Stranke Gorana Danilovića, oni očekuju korektnost od Srpskog narodnog vijeća jer tvrde da su dvije godine pomagali tu organizaciju:

"Trebalo bi sve biti korektno jer za dvije godine preko svega izdvojiti tridesetak hiljada evra za te projekte, pomoći, sponzorisati uz sve to što imamo obaveza prema svim našim opštinskim odborima, prema izbornim procesima na lokalnom i repuličkom nivou mislim da je više nego korektno. Nije mi jasno šta se želi ovim postići, ako nije dodatna politička i medijska galama, ali sam ubijeđen da je nepristojno tražiti naš novac ukoliko ne važi džentlmenski dogovor. Uvijek ćemo podržati ono što nije protiv nas."

S obzirom da su se problemi ideološke prirode, o statusu srpskog naroda u Crnoj Gori i problemu unutar Srpske liste oko raspodjele novca praktično istovremeno razvijali, s tim što je javnost kasnije saznala za problem novca otvoreno je pitanje da li je novac uzrok i ideoloških razmimoilaženje. Na ovo pitanje i u Srpskom narodnom vijeću i u Srpskoj narodnoj stranci odgovaraju odrečno, a politički analitičar Dragan Rosandić za naš radio tvrdi suprotno, odnosno da je novac i profit uzrok ideoloških sukoba u ovom slučaju unutar Srpske liste:

"Ovo sada što se dešava u Srpskoj listi među tim konstituentima od samog početka tamo se radilo samo o novcu, tamo nikakve ideologije nije bilo, nikakvog programa nije bilo. Isključivo se radi o skupu profitera koja se okupila tamo na volšeban način prije nekoliko godina iz jedinog razloga da profitira i da otme nešto što se može oteti. Ako se sjetite i raspada u Srpskoj narodnoj stranci negdje 2003. godine kada je izbio sukob između "starih vukova" i "mladih lavova", tuča je izbila upravo zbog kase i otimanja ključeva od kase i para u kasi. Vidite dvije skupine koje se grčevito bore da otmu što se oteti može, jedna je ova koja sada navodi ide u nekakvu transformaciju, a druga je opet ova koja zastupa i Srpski nacionalni savjet i Srpsko nacionalno vijeće. Uglavnom, sve ćete iste likove naći tamo i ovamo koji pokrivaju po nekoliko funkcija."

Treba reći da je Srpsko narodno vijeće inicijativom o formiranju Srpskog nacionalnog savjeta koje će ući u Savjet za manjine dobiti najviše sredstava od države u iznosu od preko 500.000 eura za srpsku manjinsku zajednicu. Zbog te mogućnosti već su preko medija izneseni protesti predstavnika ostalih nacionalnih manjina.

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG