Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senat odbio paket pomoći autoindustriji


Sjedište General Motorsa u Detroitu

Prije nešto od više dva mjeseca američke financijske institucije uspjele su uvjeriti zakonodavce da odobre paket pomoći "težak" 700 milijardi dolara kako bi se izbjegao kolaps bankarskog sistema koji je od vitalnog značaja za američku privredu. No, to nije uspjelo američkoj autoindustriji koji su tražili daleko manju pomoć – neko bi rekao od "samo" 14 milijardi dolara. Probleme ima i evropska autoindustrija.

Tri ikone američke industrije, General Motors, Chrysler i Ford, nisu uspjeli uvjeriti Kongres da zaslužuju jednak tretman kao i financijske institucije. U Zastupničkom domu dobili su zeleno svijetlo, ali u Senatu crveno. Razlike izmedju Demokrata i Republikanaca bile su nepomirljive. Lider senatske većine Harry Reid i predsjednik senatskog Komiteta za financije Christopher Dood, obojica demokrati, su upozorili kako neuspjeh znači da "zemlja pada u sve dublje i dublje probleme".

Iako je autoindustrija imala slične argumente za pomoć, kao i bankarski sustav, nisu uspjeli. To će vrlo vjerojatno voditi stečaju General Motorsa i Chryslera, a Ford je upozorio da će se i on naći u problemima ako propadnu njegovi suparnici na tržištu. Autoindustrija čini 4 posto američkog izvoza. Moglo bi biti ukinuto oko 3 milijuna radnih mjesta, što je uz dosadašnju brojku od gotovo dva milijuna izgubljenih radnih mjesta u ostalim granama privrede i više nego jasan znak da je američka privreda u problemima i recesiji.

Izabrani predsjednik Barack Obama upozorio je da se ne smije dopustiti kolaps ovog simbola američke industrije. Malo nade još uvijek ima, jer i aktualni predsjednik Georg Bush je kazao kako želi izbjeći bankrot "Detroitske velike troje".

Auto industrija već je duže vrijeme u problemima, pa su zakonodavci tražili plan restrukturiranja, jer je već godinama jasno da američku autoindustriju pregazili proizvođači iz drugih dijelova svijeta s manjim i ekonomičnijim, pa i jeftinijim automobilima.

Republikanski lider u Senatu Mitch McConnell je odbijanje državnih pomoći obrazložio riječima: "ako se daju sredstva za auto industriju i ostali bi također mogli od države očekivati jednaku pomoći, a što je nerealno". No i u Evropi je senatsko "ne" za pomoć američkoj automobilskoj industriji uzdrmalo burze. Dionice švedskog Volva koji je u vlasništvu Forda pale su za 3 i pol posto. Prema dole klize i dionica Saab koji je u vlasništva General Motorsa. Švedska autoindustrija zapošljava oko 140.000 ljudi, pa je strah od ukidanja radnih mjesta sve veći, a radna budućnost sve nesigurnija.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG