Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Još jedna bezuspešna potraga za Mladićem


Potraga u Aranđelovcu, 12. decembar 2008, Foto: Branko Vučković

U danu kada glavni haški tužilac Serž Bramerc podnosi izveštaj o saradnji Beograda Savetu bezbednosti, sprska policija sprovela je još jednu akciju traganja za haškim beguncima. Iako se očekuje da će Bramercov izveštaj biti pozitivno intoniran, a iz Brisela stižu procene da bi on mogao otvoriti prostor za odmrzavanje Trgovinskog sporazuma sa Srbijom, Holandija smatra da Beograd još uvek ne sarađuje s Hagom u potpunosti.

Uoči podnošenja izveštaja glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa tim sudom, vlasti u Beogradu intenzivirale su akcije traganja za preostalim haškim beguncima. Samo nedelju dana posle presresa kuće sina Ratka Mladića i još nekoliko lokacija u Beogradu, policija je tokom prepodneva bila u Aranđelovcu, ovoga puta u kući penzionera Ljubinka Zlatića, poreklom iz BiH.

Šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić pojašnjava:

“Imali smo saznanja da se čovek u kući, u kojoj se vrši pretres, nalazi u mreži pomagača Ratka Mladića. Današnja akcija će, verujem, otkriti te dileme i ja se nadam da ćemo doći do nekih saznanja koja će nam koristiti u daljim potragama i aktivnostima.”


Ljajić tvrdi da akcije u sklopu traganja za haškim optuženicima nemaju nikakve veze sa Bramercovim izveštajem, koji će, kako očekuje, biti pozitivno intoniran i krajnje izbalansiran:

“Nema više potrebe da bilo koga uveravamo, jer su svih 26 zemalja EU uverene da postoji spremnost Srbije da izvrši obaveze prema Haškom tribunalu.”


Još uvek je, međutim, neizvesna uverenost dvadesetsedme članice - Holandije, koja je do sada istrajavala u zahtevu za izručenjem Ratka Mladića, kao uslovu za dalje intergracije Srbije, odnosno odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma. Iako će Bramerc u izveštaju oceniti da je Beograd ostvario suštinski napredak u saradnji sa tužilaštvom, još uvek je neizvesno da li će saradnju označiti kao potpunu. Neizvesno je takođe i da li bi takav izveštaj zadovoljio Holandiju. Holadski ambasador u Beogradu Ron van Dartel nije želeo za naš program da govori o eventualnoj promeni stava njegove zemlje, ali je u raspravi o putu Srbije ka beloj šengen listi predočio punu podršku njenim evropskim intergracijama:

“Mislim da je važno da ne zaključavamo mlade ljude iza granica, da im omogućimo da razmenjuju iskustva i dele vrednosti, i to bi trebalo da bude važan stimulans, da pokažemo ljudima u Srbiji šta je Evropa.”

Ipak, holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen ponovio je u četvrtak u Briselu da puna saradnja sa Hagom ostaje uslov daljih integracija, a ta saradnja "najbolje bi bila dokazana hapšenjem Ratka Mladića”. Pojedine evropske diplomate pak smatraju da bi Srbija morala biti nagrađena zbog dosadašnjih rezultata, a posebno zbog hapšenja drugog najtraženijeg haškog optuženika Radovana Karadžića. Komesar za proširenje EU Oli Ren poručio je da Srbija još može u najboljem mogućem scenariju da dobije status kandidata do kraja 2009. godine, ali i naznačio da je to "svakim danom postaje sve teže":


“Srbija je suštinski poboljšala saradnju s Haškim tribunalom i samim tim stvara sebi prostor da ide napred u procesu integracija. Nadam se da ćemo sledeće korake na njenom putu ka EU moći da preduzmemo uskoro, ali kao što znate to zavisi od jedinstvenog stava država članica Saveta EU.”


Iako zemlje EU duže vreme vrše pritisak na Holandiju da bude „popustljivija“ prema Srbiji, optimizam dipomata po pitanju nastavka evropskih integracija ipak može biti preuranjen. Na to ukazuje i Jadranka Jelinčić, direktorka Fonda za otvoreno društvo:

“Čak i ako Bramercov izverštaj bude stavio akcenat na napore koje Srbija čini, ne verujem da to može u ovom trenutku promeniti stav Holandije. Prema mojim saznanjima, u Evropi postoje organizacije za zaštitu ljudskih prava koje snažno podržavaju stav Holandije. Radi se o vrlo uticajnim i moćnim međunarodnim organizacijama, tako da bih se ja uzdržala od preteranog optimizma. Najbolje što možemo očekivati je da eventualno ta čvrstina bude poljuljana, a da dodatni napori Srbije u nekom sledećem krugu dovedu do toga da taj stav bude promenjen.”

Vest o novoj potrazi za Mladićem

Specijalne snage srpske policije u Aranđelovcu su danas provele još jednu potragu za haškim optuženikom i beguncem Ratkom Mladićem, optuženim za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine. Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) završili su oko 13 sati pretres kuće Ljubinka Zlatića, koja se nalazi u Kosovskoj ulici u Aranđelovcu.

Opsežna akcija, koja je trajala tri i po sata, izvedena je po nalogu Tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, u okviru Akcionog plana za lociranje, hapšenje i transfer haških begunaca.

Po završetku akcije, Ljubinko Zlatić je rekao novinarima da su se pripadnici SAJ detaljno pretresli celu kuću iz koje su odneli rokovnike, adresare, telefonske imenike i kartice mobilnih telefona.

On je negirao da je u kontaktu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem, navodeći da se poslednji put sa njim video prilikom školovanjau vojnoj školi u Zemunu.

"Mladić je moj školski drug. Mi smo bili zajedno u vojnoj školi u Zemu. To sam potvrdio ljudima koji su vršili pretres kojima sam rekao da Mladić nije ovde, ali da mi se obratio za pomoć, da mu pomognem, parama ili savetom, to bih uradio bez ikakvog razmišljanja", rekao je Zlatić.

On je rekao da Mladiću želi svako dobro i da očekuje da mu srpski narod pomogne.

Jake policijske snage blokirale su jutros kuću Ljubinka Zlatića, koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine, a neko vreme je proveo na privremenom radu u Nemačkoj. Dok je trajao pretres kuće, Kosovska ulica je bila blokirana za saobraćaj, a kuću koju su pretresali obezbeđivali su naoružani pripadnici SAJ sa kapuljačama na glavi.

Tokom pretresa u obližnjim ulicama se okupilo nekoliko desetina građana koji su povremeno skandirali Mladićevo ime, i uzvikivali "izdaja, izdaja" i "ustaše ustaše".

Autor: Branko Vučković
  • 16x9 Image

    Iva Martinović

    Posle petooktobarskih promena počinje da radi na beogradskom radiju Studio B, u početku kao novinar-reporter, a potom i kao urednik informativnih emisija. U aprilu 2007. prelazi na Radio Slobodna Evropa, gde radi kao novinar-reporter i voditelj dnevnih informativnih emisija.

XS
SM
MD
LG