Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Policija djeluje preventivno – represivno


Čini se da je hrvatski represivni aparat ozbiljno shvatio najave novih čelnih ljudi policije i pravosuđa pred dva mjeseca o odlučnoj borbi protiv organiziranog kriminala. Trebat će vremena da se policiju koja je pet godina stagnirala dovede u red, upozoravaju poznavatelji, a reforme će biti i financijski vrlo zahtjevne.

Hrvatska policija je u akciji „Šok“ pohapsila šestoricu pripadnika krim-miljea zbog sumnje da spremaju nastavak mafijaških obračuna i atentata po Zagrebu. Posrijedi su pripadnici dva suprotstavljena klana koji se već gotovo dvije decenije uzajamno istrebljuju. Policija nije željela reći imaju li ova uhićenja veze sa ubojstvom pripadnika krim-miljea Davora Zečevića pred godinu dana ili ubojstvom Vinka Rodića u proljeće ove godine. Radi se o preventivno-represivnoj akciji, pojasnio je medijima tajnik kabineta ministra unutarnjih poslova Dubravko Novak:

„To je primjer jednog novog načina rada i razmišljanja u hrvatskoj policiji – proaktivnog djelovanja, a to nije usamljeni primjer. Pred nekoliko dana smo u Rijeci tom istom metodom preduhitrili likvidaciju jedne osobe, a pred mjesec dana, također u Rijeci, spriječen je događaj koji bi imao čak i teže posljedice od poznatog slučaja ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića u Zagrebu.“

Ovu policijsku akciju, kao i spomenuta dva preventivna uhićenja u Rijeci ne treba potcjenjivati, kaže za naš radio poznavatelj, ali i žrtva krim-miljea, novinar „Jutarnjeg lista“ Duško Miljuš:

„Ovaj proaktivni pristup je sigurno nešto što ima jednu novu vrijednost u radu policije, i zapravo je samo operacionalizacija onoga što je nakon stupanja na funkciju najavio novi ravnatelj Vladimir Faber – da će represija biti usmjerena protiv onih jedan posto građana koji su evidentirani zbog kriminalne djelatnosti.“

Naime, novi ravnatelj policije Vladimir Faber, poznat i kao osoba koja je slomila otpor osječke policije i provela istragu koja je Branimira Glavaša dovela pred sud za ratne zločine, najavio je u svom nastupnom govoru da policija kriminalcima neće dati mira – da će ih pratiti, prisluškivati im telefone, ukratko da će im 'dahtati za vratom', i to se sada – čini se – dešava, kaže Miljuš.

„Naravno da policija na sebi još uvijek ima veliki uteg neriješenih slučajeva, ali mislim da i ovakve akcije koje na neki način unose nemir u kriminalni milje mogu biti jedna od metoda da policija počne dobijati informacije 'iznutra' o tim neriješenim slučajevima. Na žalost, ja vam to ne mogu otkriti, ali sutra ćemo objaviti jedan tekst koji je na tragu takvog pristupa policije.“

Novinarka „Večernjeg lista“ Ivanka Toma kaže da je prerano za neke generalne zaključke, ali da su neki koraci napravljeni – od proaktivnog pristupa kao u slučaju ove akcije, do brojnih kadrovskih promjena u svrhu depolitizacije policije i uspostave profesionalnuih kriterija.

„To su tek početni koraci i još treba vidjeti hoće li se sve što je najavljeno provesti do kraja. Isto tako, treba imati na umu da je za to potrebno određeno vrijeme – pet godina se sve radilo da represivni sustav postane nestabilan, i naravno da se stvari ne mogu promijeniti preko noći.“

U pravosudnom sustavu su stvari mnogo složenije, posebice sa donošenjem novog Zakona o kaznenom postupku, čija neka rješenja stupaju na snagu već za 6 mjeseci, a ona iz temelja mijenjaju ponašanje policije i tužiteljstva.

„Na primjer, svaka izjava svjedoka sada će se morati audio i video snimati. Da bi se to provelo u praksi potrebno je naravno nabaviti opremu, potrebno je obučiti policajce i tužitelje. Ima tu još niz novih detalja – intencija novog zakona je posebna zaštita žtve i svjedoka. To je sustav koji tek treba formirati, izdvojiti za njega novac, a nisam sigurna ima li ga dovoljno.“

Mijenja se i ponašanje sudaca. U Osijeku su danas izrečene prvostupanjske kazne liječnicima koji su krivotvorili invaliditet ratnim veteranima, kako bi ovi dobijali materijalne povlastice. Petero optuženih dobilo je gotovo trideset godina zatvora, što je strogoća kakvu se ranijih godina u kaznama za korupciju rijetko viđala.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG