Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vina iz Tvrdoša sa evropskim standardom kvalitete


Vinarija manastira Tvrdoš prva je u BiH koja je uvela standarde kvaliteta, čime je omogućena prodaja vina na evropskom tržištu. Proizvodnja vina u manastiru datira još iz 15. vijeka.

Podrum vina manastira Tvrdoš ispunio je sve uslove za dobijanje certifikata za integrisani sistem kvaliteta HTSP - to je sistem za praćenje sigurnosti i kvaliteta proizvodnje vina, kao i ISO 9001 - sistem za praćenje unapređenja poslovanja. Tvrdoška vinarija je prva u BiH koja je uvela standarde kvaliteta. Tihomir Kuduz, direktor Podruma „Tvrdoš“:

„Ti sistemi nam omogućavaju da naša firma može nesmetano da izvozi svoje proizvode u Evropsku uniju. Do sada smo to mogli da radimo, i radili smo zahvaljujući kvalitetu naših vina, ali smo imali dosta teškoća u pribavljanju određene papirologije i administracija nam je zadavala dosta problema. Sada, sticanjem takva dva certifikata, omogućeno nam je i otvorena su nam širom tržišta Evropske unije.“

Pored pomenutih certifikata, podrumi vina manastira Tvrdoš dobili su i certifikat Agencije za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država. Prve količine tvrdoškog vina prije mjesec dana stigle su na američko tržište.

U proizvodnji vina ne zaostaju ni drugi trebinjski vinari koji sve više ovaj prostor promovišu kao vina sa geografskim porijeklom. Autohtone sorte su žilavka, vranac i shardonnay. Radovan Vukoje, direktor Podruma „Vukoje“ koje je do sada najviše proslavio ovaj vinarski prostor:

„Imamo tri vrste vina. To su naše autohtone sorte žilavka, vranac i shardonnay i imamo lozovu rakiju, jednu travaricu sa suhim travama i jedan gorki mini liker koji je sastavljen od 56 aromatičnih trava i ljekovitog je svojstva. Evo, upravo sad smo radili jedno novo vino. To je vino koje je ležalo u specijalnim francuskim buradima, znači vino barikijevo Vranac, koje je takođe sad na Beogradskom sajmu već osvojilo zlatnu medalju i ono je u nekoj maloj količini urađeno, ali sljedećih godina biće neka komercijalizacija tog brenda.“

Starina Petar Petijević sjeća se i nekadašnje proizvodnje vina i rakije na području trebinjske opštine:

„Da sam ti se bavili vinogradom ima više a, bogumi, stotinu godina - jer meni je 82. Vinograd ovdje malo ko nije imao. Ko je imao zemlje imalo, posadio je malo vinograda - neki više, neki manje, a mi smo se bavili više trgovinom pića, vina i rakije.“

Da vino ima svoju tradiciju na ovim prostorima, govori i proizvodnja vina u manastiru Tvrdoš koja datira još iz 15. vijeka gdje je bratstvo ovog manastira proizvodilo vino i lozovaču.

XS
SM
MD
LG