Dostupni linkovi

Novi evropski samit o klimatskim promenama


Evropski lideri okupljeni u Briselu na dvodnevnom samitu razgovaraće i o klimatskim promenama i moraće da odluče kako da smanje efekat staklene bašte. Očekuje se takođe da se slože oko 200 milijardi eura paketa pomoći u rešavanju globalne ekonomske krize.

Pogoršanje globalne ekonomske krize postavilo je pred članice EU potrebu što hitnijeg obavezivanja na smanjenje emitovanja gasova u atmosferu, tzv. efekta staklene bašte. Poljska i Češka predvode grupu, uglavnom istočnih zemalja članica EU, koje tvrde da sada nije vreme dodatnog pritiska na njihov razvoj i da bi to za njihove nerazvijene ekonomije, koje zavise od teško sagorivih energenta, bio dodatni pritisak. Većina drugih članica, predvođena izvršnim telom, Evropskom komisijom, međutim, tvrdi da Unija mora da prihvati obavezu iz 2007. da samnji efekat staklene bašte za 20 odsto do 2020. godine i dodatnih 20 odsto njihove energije iz obnovljivih izvora.


Maratonski pregovori između ambasadora EU u Briselu poslednjih nedelja dopuštaju izvesnu nadu u kompromis. Prema planu EU, države će imati kvote koliko mogu njihove kompanije da emitiju ugljendioksida posle 2013. godine. Novi kompromis najverovatnije će omogućiti istočnoevropskim zemljama da dobiju bolju opremu za emitovanje CO2 ali i da dobiju neke izuzetke korišćenja ovih goriva u nekim sektorima njihove ekonomije.

Evropski lideri će na samitu, koji počinje danas u Briselu, razgovarati takođe o ekonomskoj krizi koja je zahvatila više vodećih svetskih ekonomija ove godine i koja bi mogla da se razvije u produženu recesiju. Evropska komisija prošle nedelje je predložila stimulativni paket od 200 milijardi eura. Predsednik komisije Žoze Manuel Baroso rekao je ranije da veruje da će evropski lideri potpisati taj predlog:

“Bio sam ponosan videvši da postoji podrška za evropski plan oporavka koji je komisija predstavila. Ja verujem da će lideri ove nedelje, i Savet Evrope, podržati plan koji smo mi predložili. To jeste ambiciozno ali je plan sa 200 milijardi eura stimulansa izdržljiv”, rekao je Baroso.

Međutim, postoje skeptici, kao na primer Nemačka, koji sugerišu da je plan ekstravagantan. Deo razloga je što bi Nemačka, koja ima najveći broj stanovnika u EU, trebalo da učestvuje sa 20 odsto u tom evropskom paketu.

Britanski premijer Gordon Braun rekao je da očekuje usklađivanje mera koje će biti usvojene sa američkim planovima koje je predstavio izabrani predsednik Barak Obama:

“Ja verujem da mi možemo da radimo ruku pod ruku sa novom američkom administracijom i da stimulišemo svetski ekonomski razvoj kroz naše zajedničke akcije.”

Na samitu bi trebalo da budu ponuđeni ustupci Irskoj u nadi da će prihvatiti Lisabonski sporazum, koji je odbijen u junu. Dablin, između ostalog, želi garancije da ustav EU neće ugroziti neutralnost Irske, poreski sistem ili njene konzervativne zakone o abortusu.

XS
SM
MD
LG