Dostupni linkovi

Skupština Srbije: malo nedostaje do batina


Skupština Srbije
Skupština Srbije

Opstrukcija rada Skupštine Srbije koja praktično mesecima traje preti blokiranjem nekih od osnovnih državnih funkcija. Alarm za uzbunu uključen je tek kada se pojavila opasnost da će zbog neprekidnog skretanja sa dnevnog reda, što je redovno isprovocirano od opozicionih poslanika, doći do kašnjenja sa usvajanjem Predloga budžeta za 2009. godinu.

Međutim, nikako ne može biti kriva samo opozicija već je velika odgovornost i na vladajućim strankama koje su kasnile sa podnošenjem budžetskog predloga. Sam Parlament očigledno nema mehanizme kojima bi poslanike prisilio na odgovorno ponašanje tako da se skupštinske rasprave često pretvaraju u komedije, a više se niko posebno ne iznenadi ni kada poslanici dođu do ivice fizičkih sukoba.

Svakoga dana poslanici potroše više od četiri miliona dinara, što je oko 50.000 hiljada evra, na rasprave o pitanjima koja se uglavnom kreću izvan onih koja su na dnevnom redu. Uglavnom se slažu u oceni da je Skupština neefikasna, ali ne i da se radi o opstrukciji. Radikalka Gordana Pop Lazić:

"Parlament nikada ne može da se opstruiše."

Nova Srbija Aleksandra Janković:

"U Parlamentu se govori, sama reč "parlament" vodi poreklo od reči "parlare", što znači govoriti. "

Demokrata Jelena Marković:

"Na sve moguće načine pokušavamo da dođemo do dogovora sa opozicijom."

Liberal Judita Popović:

"Ko tu opstruira, vladajuća koalicija ili opozicija?"

Kritike zbog stalnog lutanja poslanika izvan onoga što im je zacrtano dnevnim redom uglavnom se svaljuju na predsednicu Skupštine Slavicu Đukić-Dejanović. Ona se pravda jednom od tačaka Poslovnika Parlamenta koji poslanicima omogućava da za govornicom iznose bukvalno šta im je volja. Sledi odlomak sa zasedanja koji donekle to i pokazuje. Za govornicom je najpre radikal Dragan Todorović:

"Hoćete li privesti kraju Vaše izlaganje?"

"Evo, ponovo se javljam po Poslovniku."

"Po kojem članu?"

"Po članu 226. Slušajte, vrlo je zanimljivo, naučićete nešto..."

I sledeći primer zabeležen je samo u toku jednog dela prepodnevnog zasedanja:

"Gospođo Milice, izvolite."

"Molim Vas da me u skladu sa pravilima pristojnosti oslovljavate sa gospođa Vojić-Marković. Vi i ja se ne poznajemo lično, nismo na nekom privatnom skupu da biste me stalno oslovljavali sa gospođo Milice."

"Gospođo Vojić, zahvaljujem."

Ovakva i slična natezanja pretvorila su raspravu o setu pravosudnih zakona u iscrpljujuću agoniju kojoj se kraj ne nazire, ušlo se duboko u decembar, a da poslanici nisu ni počeli raspravu o predlogu Budžeta ispisanom na 900 stranica. Iz vladajuće koalicije Jelena Marković kaže kako strahuje da će akt, bez kojeg država finansijski ne može da funkcioniše, jednostavno kasniti:

"Sigurna sam da opstrukcija opozicije nema nikakve veze sa sa Kosovom, ili nečim drugim, iza toga stoje politički zahtevi koji su zapravo uzrokovani podelom Srpske radikalne stranke na dve partije."

Radikalka Gordana Pop Lazić odgovara:

"Sve dok se poslanička većina ne suoči sa nelegitimnom poslaničkom grupom "Napred Srbijo", jednostavno mora da bude ovako."

Radikali zapravo troše vreme Parlamenta pokušavajući da prisile vlast da oduzme mandate onima koji su okrenuli leđa Šešelju i formirali partiju naprednjaka, pri čemu nisu izgubili poslaničke mandate. Za budžetski problem podvlače da nisu krivi:

"To pitanje postavite Vladi, trebalo je da dostavi predlog budžeta još 1. novembra. Kasne 40 dana i zaista ne znam da li ćemo u Parlamentu uspeti da završimo sa budžetom za 10-15 dana."

Kašnjenjem podnošenja Predloga o budžetu Vlada jeste sama stvorila uslove da Srbija u Novu godinu uđe bez finansijskog plana. To je primer neodgovornosti na obe strane koja dovodi državu u rizik, ocenjuje politički analitičar Jovo Bakić:

"Politička elita je uopšteno prilično neodgovorna. Dakle, Vlada je zakasnila sa budžetom, opozicija sada opstruiše i sve to će imati loše posledice. Na žalost, sve je moguće."

I to posebno pod krovom Parlamenta gde primenjuju i geslo da je sve dopušteno, pa su se u ponedeljak neki poslanici umalo potukli, što opisuju iz Koštuničine Demokratske stranke Srbije Željko Tomić i demokrata Jelena Marković:

"Poslanik Srđan Milivojević se na najvulgarniji i najprimitivniji način obratio poslanicima opozicije."

"Bila je jedna prilično naelektrisana atmosfera."

Radno vreme poslanika sve je duže, često se otegne i u noć, iscrpljenost je sve veća, zbog čega i adrenalin raste. Tako psiholog Aleksandra Janković objašnjava to što u Skupštini malo nedostaje da neko dobije i batine:

"Sasvim je logično da u situaciji kada ste naterani da radite po 14 ili 18 sati dolazi do slabljenja inhibitornih mehanizama i da se povećava mogućnost konflikta."

Aleksandra Janković je i poslanik Nove Srbije koja i sama skupštinsku govornicu koristi onako kako joj se učini da treba. Prošle sedmice je na primer potrošila deset minuta žestoko kritikujući Ministarstvo kulture zbog odluke da finansijski pomogne internet sajt organizacije za prava gej osoba "Queeria" iznoseći pri tome niz homofobičnih poruka:

"Šta ćemo raditi sa zaštitom ljudskih prava i građanskih sloboda pedofila, zoofila, nekrofila i slično i da li će Ministarstvo kulture dati novac za projekte, na primer, kozoljubaca?!"

Ukidanje govora mržnje poput ovog, kao isključivo bavljenje zacrtanim temama, te zabrana međusobnog vređanja i pretnji za svih 250 poslanika moglo bi se uvesti strožim Poslovnikom o radu Skupštine o čemu se dugo raspravlja, ali se tom rešenju ne pribegava. Analitičar Jovo Bakić:

"Vrlo je teško učiniti Parlament efikasnijim zato što je politička elita takva kakva je. Dakle, vrlo je slabog kvaliteta i kako god da uradite, kajaćete se."

Slavica Đukić-Dejanović:

"Zahvaljujem i nakon pauze nastavljamo sa radom."

XS
SM
MD
LG