Dostupni linkovi

Novi talas maloljetničkog nasilja


Zenica
Zenica

Četiri ubistva i devet ranjavanja - tragični je bilans obračuna u Bosni i Hercegovini u posljednjih sedam dana. Najkrvaviji grad bila je Zenica gdje su tokom 24 sata ubijene tri, a ranjena jedna osoba. U izvršavanju najtežih zločina opet prednjače maloljetnici.

Pronalaskom ubijene starice u Zenici, sa tri ubistva i ranjavanjem u roku 24 sata, ovaj bh. grad stavljen je na prvo mjesto crne statistike koja u BiH traje već sedam dana. Žrtve su i maloljetnici, o čemu svjedoči i ubistvo sedamnaestogodišnjeg Harisa Čamdžića, izbodenog nožem u samom centru grada, a tijelo su pronašli taksisti.

Dan ranije, u obračunu vatrenim oružjem u Zenici je jedna osoba ubijena, a druga teško povrijeđena. Za ubistvo policija sumnjiči šesnaestogodišnjaka. Među akterima obračuna su maloljetne osobe od ranije poznate policiji zbog umiješanosti u kriminalne aktivnosti.

Prema riječima policijskog komesara Zeničko-dobojskog kantona Fahrudina Bećirovića, dva od tri ubistva su rasvijetljena, a osumnjičeni su predati tužilaštvu:

„Jedno lice je odmah privedeno u prostorije Uprave policije na kriminalističku obradu. Nakon određenog vremena se predalo još jedno lice - radi se o bratu prvog lica. Što se tiče drugoga ubistva, radi se o jednom maloljetniku koji je podlegao. Izvršioca smo pronašli i njega smo predali nadležnom kantonalnom tužilaštvu.“

Krvavi niz u BiH započeo je ubistvom 69-godišnjeg Jusufa Delića iz mjesta Maoča kraj Brčkog, kojeg su trojica maloljetnika usmrtila, a potom zapalila u kući. Jedan od trojice osumnjičenih mlađi je od 14 godina, te ne podliježe krivičnom gonjenju. Maloljetnim ubicama ovo nije prvi sukob sa zakonom. Jedan od njih, kako je upozorio i Zekerijah Mujkanović, glavni tužilac Distrikta Brčko, potiče iz porodice u kojoj je i otac poznat po krivičnim djelima, a zastrašuje i dodatna činjenica:

„U toj porodici raste njegov brat koji je izvršio niz djela i koji ima manje od 14 godina i koji također očigledno pravi jedan razvoj i pitanje je samo kada će se ponovno pojaviti kao izvršilac ozbiljnih krivičnih djela, odnosno kada će imovinska djela, kojim se trenutno bavi, zamijeniti ovako teškim zločinima kakav je počinio njegov stariji brat.“

Damir Mehić i Jasenko Hajdarhodžić prije tri dana ranjeni su u vatrenom obračunu u Tuzli. Na automobil u kome su se nalazili pucao je Kemal Selimović, za kojim je raspisana potjernica, kao i za još dvojicom koji su se u vrijeme izvršenja djela nalazili s njim. Portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Jasna Subotić o nalazima istrage kaže:

„Hajdarhodžić Jasenko zadobio je ozljede glave u predjelu sljepoočnice, nalazi se u kritičnom stanju, a Mehić Damir zadobio je četiri ulazne rane u lijevoj nozi i ozljede abdomena sa posljedicom oštećenja unutarnjih organa. Izvršena je kriminalistička obrada nad vozilom Audi kvatro 7, koje je inače u vlasništvu Mehić Damira, i utvrđeno je da je na autu načinjeno 56 oštećenja nastalih kod ispaljenja metaka, a najvjerojatnije iz automatskog oružja.“

Kao naručilac napada u Tuzli spominje se još jedan bjegunac - Mersed Hadžić, inače osumnjičen da je u sarajevskom kafiću „Inkognito“ prije gotovo mjesec dana učestvovao u pucnjavi u kojoj je teško ranjen Fatmir Mujaj.

U Sarajevu je u protekla dva dana zabilježeno pet uboda nožem, ranjavanje iz pištolja, te eksplozija ručne bombe. Policijski komesar Kantona Sarajevo Himzo Selimović u više je navrata upozoravao da su osobe koje su povratnici u vršenju krivičnih djela potencijalno i najopasnije. Uostalom, većinu počinjenih najtežih djela u posljednjih sedam dana upravo su počinili recidivisti:


„Krajnje je vrijeme da svi nadležni u ovoj zemlji daju svoj doprinos da bi se stavili pod kontrolu izvršioci krivičnih djela, pogotovo povratnici, pogotovo oni kojima su izrečene pravosnažne sudske presude. A s obzirom na ograničene kapacitete, jedan značajan broj njih sa pravosnažnim presudama zbog neimanja kapaciteta za izdržavanje kazne nalazi se na slobodi i slobodno šeta u mogućnosti da izvrši i mnoga ozbiljnija, teška krivična djela. S druge strane, i dalje imamo problem maloljetnika izvršilaca krivičnih djela, dakle apel na abecedu kad su u pitanju maloljetnici.“

Sociolog i profesor na Fakultetu kriminalistike u Sarajevu Mirsad Abazović kaže kako je problem u izostanku reakcije jer je mnogima poznato da se iz onoga što rade mogu i izvući. Ovakvo stanje je početak ozbiljne destrukcije bh. društva, bez adekvatnog rješenja, upozorava Abazović:

„Problem je u tome što više nije ugrožena opća sigurnost, nego se trend prenosi na individualnu sigurnost. I to je sigurno nešto što je veoma loše. Građani, kao populus, ne znaju izlaz, ne znaju rješenje jer objektivno kod onih koje plaćaju, koje biraju, za koje smatraju da trebaju da štite njihove interese, u njih vjeruju, a ne mogu prepoznati njihovo djelovanje. Ne radi se o tome da su se građani navikli, ja mislim da je više građane strah, ali za sada ne mogu naći izlaze iz ove situacije.“

I tako kriminalci ne biraju ni mjesto ni vrijeme ni način svojih obračuna. Slučajni prolaznici ili gosti ugostiteljskih objekata postali su kolateralna šteta mafijaških razračunavanja. Iako je država obećavala da će strategijom o prevenciji maloljetničke delikvencije riješiti rastući prooblem, na ubistvu Denisa Mrnjavca i starice Ljubice Đokić, početkom ove godine u Sarajevu, nije naučena lekcija. A nije je pala niti jedna fotelja.

XS
SM
MD
LG