Dostupni linkovi

Haotično stanje zbog protesta u Grčkoj


Protesti u Ateni
Protesti u Ateni

Sud je u Ateni danas ustvrdio da je 15-godišnji Aleksis Grigoropulos u subotu, 6. decembra preminuo od posljedica ranjavanja iz vatrenog oružja. Nekoliko hiljada osoba i danas se okupilo u centru glavnog grčkog grada nastavljajući proteste zbog smrti maloljetnika kojeg je ubila policija.

Najveća grupa, koju formiraju studenti i nastavnici, započela je defile prema centralnom Trgu Sintagma, gdje se nalazi grčki parlament, noseći transparente koji pozivaju premijera Caramanlisa da podnese ostavku a Vladu nazivaju "ubicama". Pritisak na Vladu Grčke je ogroman, nakon što su se u proteste mladih i njihovih profesora uključili i nezadovoljni radnici.

Dvije velike sindikalne centrale u zemlji, Glavna konfederacija grčkih radnika sa 600.000 članova i Federacija funkcionera sa 200.000 članova pozvale su radnike na "mirno okupljanje pred parlamentom na Trgu Sintagma. Oni su ignorirali apel premijera Costasa Caramanlisa da odustanu od demonstracija.

Grčke vlasti plaše se novog nasilja, četvrtog dana od početka nemira, dok sindikati planiraju demonstracije u Ateni povodom opšteg štrajka, koji je počeo u jutarnjim satima, javio je policijski izvor. Kopneni, zračni i pomorski saobraćaj u cijelosti je poremećen zbog štrajka, koji takođe pogađa funkcioniranje banaka, administracije i velika preduzeća iz javnoga sektora, kao što je grčka elektroprivreda.


Tokom noći demonstranti su se sukobili s policijom koja čuva Parlament Grčke. Niko nije mogao ni slutiti da će ubistvo tinejdžera izazvati najveće nemire u Grčkoj u posljednjih sto godina. Dobri poznavaoci prilika tvrde da je pogibija maloljetnika samo povod, a da su uzroci mnogo dublji. Prevashodno u siromaštvu koje vlada tom članicom EU.

Prema statistikama, svaki peti stanovnik živi ispod granice siromaštva. Konzervativna Vlada Coste Karamanlisa nakupila je bijes javnosti svojim načinom vladanja, tako da danas u Grčkoj veliki dio podržava demonstracije. Ali ne svi. Jedna žena na ulicama Atene kaže:

"Samo jednu stvar imam za reći – stid me je što sam Grkinja."

Premijer Karamanlis za nerede optužuje neprijatelje demokratije i ne daje nikakve znakove da će odstupiti s vlasti.

XS
SM
MD
LG