Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ograničavanje slobode govora


Zbog nekoliko događaja, a osobito afere "Facebook" i privođenja organizatora antivladinih prosvjeda pokrenutih na Internetu prošli tjedan, dio hrvatske javnosti i stručnjaka skloni su zaključku kako je Hrvatska u 2008. godini, u širenju slobode izražavanja i govora, učinila nekoliko nepotrebnih koraka unazad.

Hrvatska se danas ne može usporediti s onom od prije 10 godina, kad su aktivisti za ljudska prava proglašavani raznim pa i "zelenim vragovima ili stokom sitnog zuba". Uostalom, hrvatski su sudovi, još prije nekoliko godina, oslobađajućim presudama u korist, na žalost ugaslog tjednika Feral Tribun, standarde slobode izražavanja podigli na poprilično visoku razinu, zbog čega je svaki korak ispod tih osvojenih sloboda – korak unazad - ističe Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije:

"Ovo što se nedavno dešavalo oko Facebook-a, kada je policija u Dubrovniku upala u stan i pretresla računalo jednog mladog čovjeka koji se igrao slikom Ive Sanadera u nacističkoj odjeći, i zaplijenila taj računar, govori da smo se ipak vratili par godina unazad."

Ono što je dobro, kaže Bosanac, jest činjenica da se uspjela dići javnost, a hrvatska policija se po prvi put i javno ispričala, iako je, smatra Bosanac, i dalje zabrinjavajuće da je nekome u policiji uopće palo na pamet da ide proganjati aktiviste:

"Ove godine nije samo afera Facebook dala naznaku da stvari možda idu ponovo unatrag. Ako se sjećate kada je bila kampanja NATO na referendum, tada su također volonteri, koji su radili na toj kampanji, bili pozivani na takozvane obavještajne razgovore od strane policije, gdje se policija raspitivala kuda se kreću i da li planiraju dolaziti u Zagreb. To su bili volonteri koji su volontirali van Zagreba. Oko prava na slobodu govora, izražavanja, ali i okupljanja, ne treba zaboraviti da smo ove godine doživjeli zabranu jednog javnog okupljanja, a to je bila demonstracija protiv dolaska predsjednika Buša u Hrvatsku. To je bio nalog tadašnjeg ministra unutarnjih poslova, gospodina Rončevića, koji je bio uistinu na nekoliko sati zabranio javni skup. Premijer Sanader je to kasnije prerezao i skup se održao. Zanimljivo je da grad Zagreb nikada nije dao dozvolu da građanima prikažemo film o Džordžu Bušu koji smo pripremili, što je po meni direktan udar na slobodu govora i mišljenja."

Hrvatski je premijer Ivo Sanader reagirao i u slučaju Facebook, istina, tek kad je o ugrožavanju sloboda govora i izražavanja u Hrvatskoj počela brujati domaća i svjetska javnost, ali i to je, kaže predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, Zoran Pusić, velik iskorak u odnosu na početna "trapava" objašnjenja:

"Objašnjenja da se to dogodilo zbog toga što je u Hrvatskoj nulta tolerancija prema fašističkim, nacističkim i ustaškim obilježjima, su zbilja zvučala sarkastično, puno više nego sama fotomontaža Sanadera u nacističkoj uniformi. Takva obilježja ili majice sa tim obilježjima možete kupiti na svim tržnicama, a njima se veliča i ustaštvo i ustaški simboli."

Formulacija koju je Sanader na kraju ipak izgovorio, Pusića je ugodno iznenadila:


"Rekao je da je će on uvijek braniti slobodu svojih političkih protivnika da govore protiv njega i da se služe argumentima, koliko god to možda i ne bila u potpunosti istina, ili koliko god bi mogli naći primjera iz nedavne prošlosti koji pokazuju da situacija i nije baš tako idealna. Ipak takva izjava na neki način obavezuje i premijera i politiku koju on predstavlja. Neki će je smatrati licemjernom, ali smatram da je ta izjava dobra i da je prije nekoliko godina nismo mogli čuti, barem ne sa te strane."

Aktivist za ljudska prava protiv kojeg je predstavnik policije Krunoslav Borovec u emisiji Hrvatske televizije javno najavio kazneni progon zbog Facebook grupe pod imenom "Upadnite meni u stan, bando gestapovska", Marko Jurčić:

"S jedne strane mislim da su se stvari dosta promijenile. Ako se sjetimo prije nešto više od 10 godina, aktivisti za ljudska prava su bili etiketirani kao antidržavni elementi od bivšeg režima. Danas se policija služi represijom, ali na meni nije da govorim da li je to državna ili policijska intervencija. Očito je da su svi ovi postupci ostavili određene posljedice. Bez obzira što je došla isprika od policije da se neće ništa pokrenuti, ostao je prisutan strah."

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG