Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčku zahvatili neredi i nasilje


Neredi u Grčkoj

Grčki premijer Kostas Karamanlis sazvao je hitan sastanak s predsjednikom države i vođama grčkih političkih stranaka kako bi pokušali razriješiti problem nasilja i nereda koji su zahvatili zemlju nakon policijskog ubojstva 15 godišnjeg dječaka prošle subote.

Tisuće učenika i njihovih nastavnika je na ulicama Atene uoči sprovoda ubijenog penaestogodišnjaka. Analitičari upozoravaju da bi sprovod mogao dodatno pojačati tenzije u zemlji. Uz to, za srijedu je najavljen generalni štrajk zbog ekonomske politike Karamanlisove vlade.

Javnost oštro kritizira kabinet koji nije uspio zaustaviti nemire, koji su posljednji u nizu faulova koji se stavljaju na teret Karamanlisu čija stranka ima većinu od samo jednog zastupnika u parlamentu. Iako je nakon susreta s predsjednikom države istaknuo da će odgovorni za tragediju biti kažnjeni, upozorio je da nitko nema pravo da incident koristi kao izgovor za nasilje prema građanima, njihovoj imovini, protiv društva i demokracije.


No, Karamanlisa čekaju teški dani. Socijalisti su i prije posljednjih nasilnih nemira u istraživanjima javnosti mnogo bolje stajali. Vodili su za pet posto. Ekonomisti predviđaju da će godišnji privredni rast biti tek dva posto, što ide na ruku opoziciji.

Lider Socijalista George Papandreu već je izjavio da je aktualna vlada "opasnost za Grčku i njen narod". Protesti su izbili u više od deset gradova, uključujući Tesaloniki na sjeveru, ali i turističke destinacije popt Krete i Krfa. Grci su prosvjedovali i u Londonu i Berlinu.


Prosvjednici, uglavnom mladi ljudi, noćas su zapalili i božićno drvo na središnjem atenskom trgu. Policija je od ponedjeljka uhapsila više od 100 osoba, a većina ih je uhićena u krađi nakon što su demolirali trgovine u središtu Atene. U sukobima s mladima ozlijeđeno je 12 policajaca. U Solunu, najvećem gradu na sjeveru Grčke, zapaljeno je najmanje 70 trgovina, pet vozila i sedam banaka. Vlasnici trgovina u Ateni su ogorčeni odnosom policije i kažu kako im se "čini da u Grčkoj netko treba štititi policiju, jer se oni stalno kriju".

Okolnosti pogibije mladića još su nejasne, no policajac od čijeg je oružja i metaka u prsa poginuo 15-godišnji mladić je uhapšen i optužen za ubojstvo.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG