Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Petrač odbio svjedočiti protiv Zagorca


Hrvoje Petrač

Hrvatski poduzetnik Hrvoje Petrač, koji služi šestogodišnju kaznu zbog organiziranja otmice sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, odbio je danas svjedočiti u postupku koji se vodi protiv Zagorca zbog navodne krađe dragog kamenja iz sefa Ministarstva obrane početkom 2000. godine.

Hrvoje Petrač osuđen je na plaćanje kazne od 10.000 kuna (oko 1400 eura) zbog toga što je odbio pred sudom ponoviti iskaz što ga je dao u tajnoj istrazi kako je Vladimir Zagorec, odlazeći početkom 2000. godine sa funkcije pomoćnika ministra obrane za logistiku, navodno iz sefa Ministarstva obrane odnio nebrušene rubine, safire i smaragde pohranjene tamo kao zalog za novac uložen u jedan posao sa ilegalnom nabavkom naoružanja u vrijeme embarga na uvoz oružja za prostor bivše Jugoslavije početkom devedesetih. Ako Petrač ni nakon pravomoćnosti ove sudske odluke ne želi dati iskaz, može biti osuđen na najdulje 30 dana zatvora, što mu se ne uračunava u šestogodišnji zatvor zbog organiziranja otmice sina svog dugogodišnjeg prijatelja i poslovnog partnera Vladimira Zagorca.

Petrač je kazao kako nije u stanju svjedočiti zbog pritisaka kojima je izložen – od ubojstva njegovog najboljeg prijatelja Ive Pukanića, do optužbi Zagorčevog branitelja Zvonimira Hodaka da upravo Petrač stoji iza umorstva njegove kćeri Ivane Hodak. Odvjetnik Hodak, pak, tvrdi da Petrač ne želi davati iskaz zbog pitanja koja bi nakon iskaza uslijedila, a koja bi mogla dovesti u pitanje njegov iskaz u tajnoj istrazi, koji inače vrijedi kao dokaz na sudu:

„Moja je pretpostavka da je odbijanje svjedočenja u uzročnoj vezi s njegovim pismima koja je pisao iz zatvora i u kojima ima puno materijala za postavljanje konkretnih pitanja za koja se od njega očekuju konkretni odgovori.“

Pisma koja je Hrvoje Petrač pisao ubijenom vlasniku tjednika „Nacional“ Ivi Pukaniću spominju drago kamenje, ali i niz drugih detalja oko Zagorca – suradnike po Europi, suradnike u Hrvatskoj, njihovu upletenost u neke mutne radnje, ali i navodni dogovor što ga je Petrač imao sa hrvatskim državnim vrhom da će mu – ako „otvori“ priču sa Zagorcem – biti smanjena kazna i ublažen zatvorski tretman. Današnje pompozno najavljivano suočavanje dvojice nekadašnjih prijatelja i partnera pred zagrebačkim sudom nije početak nekog velikog obračuna sa krim-miljeom u Hrvatskoj, kaže za naš radio novinar Hrvatske radio-televizije Damir Dević:

„S druge strane ne treba ni podcjenjivati čitavu situaciju. Ja bih rekao da je potrebno još na desetke, ako ne i stotine ovakvih ili sličnih postupaka da bi se uopće moglo govoriti o nekakvoj ozbiljnijoj borbi protiv organiziranog kriminala u Hrvatskoj. No svejedno, ni ovakvi mali koraci, bez obzira kako završili, nisu za zanemariti. I dobro je da ih ima. Bolje da ih ima nego da ih uopće nema.“

Autorica dviju studija o kriminalno-špijunskom podzemlju na prostoru bivše Jugoslavije, novinarka „Slobodna Dalmacije“ Jasna Babić, ne očekuje da će rasplet priče sa draguljima pripomoći raskrinkavanju krim-miljea u Hrvatskoj:

„Ne vjerujem da se taj njihov odnos uopće reflektira na položaj organiziranog kriminala u Hrvatskoj. Na kraju krajeva, ako su oni glavni akteri i jedini akteri, onda Hrvatska nema osobiti problem. Međutim, ja mislim da njih dvojica nisu jedini akteri organiziranog kriminala.“

Često se organizirani kriminal uspoređuje sa hobotnicom, njenom glavom i kracima. Dević nije želio špekulirati jesu li i Zagorec i Petrač negdje u toj shemi:

„Ja uopće ne bih ulazio u to tko je u glavi, tko je u repu, tko je u krakovima. U svakom slučaju, kad bi mi jasno vidjeli glavu i krakove te hobotnice, onda bi vjerojatno država mogla lakše reagirati. Upravo je suština organiziranog kriminala da se, kao kod ledene sante, vidi tek manji dio problema, odnosno javno je uočljiv tek manji dio problema, a ono bitno i ono veće se zapravo krije iznad površine. Ali, kažem, bolje i ovako nego nikako.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG