Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Zviždači" trebaju zakonsku zaštitu


Zagreb

Sve dok Hrvatska ne donese Zakon o zaštiti "zviždača", a to znači građana koji prijavljuju korupciju, borba protiv korupcije neće biti uspješna - upozoreno je na Okruglom stolu u Zagrebu o suradnji civilnog društva i države u suzbijanju korupcije.

"Bila sam visoko rangirani djelatnik u visokom menadžmentu i tom funkcijom sam se bavila punih 20 godina. Kada sam ukazala na korupciju, a to je i bio moj posao, kada su moji nadređeni vidjeli koliko znam, onda su me izbacili van. Ta moja Golgota traje od 2001. godine."


Predsjednica proljetos osnovane udruge Zviždač, Vesna Balenović, najpoznatija je "zviždačica" u Hrvatskoj. Imala je visoku poziciju u menadžmentu Ine, ali zbog istine, kako tvrdi, već osam godina sa svojom tvrtkom vodi sudski spor:


"Protiv mene je pokrenuto šest zasebnih sudskih sporova i to već traje osam punih godina. Moj radni spor je sada u Strazburu na Međunarodnom sudu za ljudska prava."


Balenović smatra da su građani uplašeni, a ne ohrabreni u ukazivanju na korupciju:


"Građanin, kada se javi da ukaže na korupciju, on postaje slučaj u Hrvatskoj. Njemu je život uništen. On je obilježen, on je stigmatiziran."


Okruglom stolu nevladinih udruga o suzbijanju korupcije prisustvovao je i ministar pravosuđa, što su prisutni prokomentirali kako i to govori o promjeni klime u Hrvatskoj, ili makar želji da se promijeni.


Ministar Ivan Šimonović:


"Od 1. siječnja 2009. godine, na razini sudova u vidu USKOK-čkih odjela oni će, osim o kaznama za počinitelje, odlučivati i o oduzimanju protivpravno stečene imovine mafijaša. Time su stvoreni svi ključni preduvjeti za uspješnu operaciju odstranjivanja organiziranog kriminala i korupcije iz hrvatskog društva."


Ravnatelj USKOK-a, Dinko Cvitan, kaže da USKOK postupa po svim saznanjima o korupciji iz bilo kojih izvora, kao i u najsvježijem slučaju o mogućoj korupciji na Hrvatskoj televiziji i navodnom plaćanju za nastupe u emisijama:


"Već danas je otišao zahtjev za provođenje odgovarajuće kriminalističke obrade. Objavljena je i informacija na jednom portalu u Hrvatskoj o lažiranju nogometnog prvenstva Hrvatske i tu smo reagirali odmah. Već je na putu kompletna dokumentacija i provest će se kriminalistička obrada. Uvjeravam vas da tako postupamo po svim predmetima i po svim spoznajama. Ove godine je preko 2.000 dojava od strane građana, što potpisano, što anonimno, došlo u ured i sve one koje upućuju na jednu razumnu sumnju da je počinjeno jedno takvo kazneno djelo se provjeravaju."


Hrvatska je još uvijek visoko-korumpirana zemlja, a civilne udruge, kaže Sadika Zvirkić, zbog nedostatka financija i same često otupljuju oštricu:


"Jer je prestalo financiranje ino-donatora za izgradnju demokratskog društva. A sada, kada je nacionalno i lokalno financiranje, očekuje se partnerstvo u tom smislu da se pravimo da nismo vidjeli ili da nismo čuli."


Ana Profeta iz nevladine udruge Partnerstvo za društveni razvoj:


"Kada pričamo o nevladinim udrugama moramo istaći da nas ima svakakvih, što je u redu. Tako se nekada dolazi do zbunjenosti jer postoje i udruge kojima nije primarna djelatnost borba protiv korupcije, ali se činjenično protiv nje bore. Primjerice udruga Eko Kvarner je na žalost došla između lokalnih moćnika i lokalnih gospodarstvenika na Kvarneru, nerijetko i zbog toga što su prijavljivali njihove malverzacije i devastacije. Nekoliko puta su bili njihovi aktivisti i pretučeni jer su se borili protiv zlouporabe položaja i protiv sukoba interesa, što je sve po svojoj prirodi korupcija."


Profeta posebno upozorava na pritiske i represiju koje novinari doživljavaju od lokalnih vlasti:


"Zbog same činjenice što su u Vukovaru novinari prenijeli informacije sa naše press-konferencije, na kojoj smo objavili rezultate istraživanja sukoba interesa u osam hrvatskih gradova, među ostalima i Vukovaru, koji na žalost nisu bili baš pretjerano pozitivni za Vukovar, tim se ljudima danas prijeti otkazom. Dvojica novinara iz Karlovca su rekli da se u lokalnim novinama zna kako to ide - veži konja tamo gdje ti gazda kaže. Dok ideš niz dlaku lokalnim vlastima, onda će ti sačuvati radno mjesto i bit će sve u redu, ali ako kreneš imalo kritički - gotovo je - gubiš radno mjesto ili ćeš trpjeti neke sankcije ili će ti oduzeti od plaće i tako dalje."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG