Dostupni linkovi

Bosanski slikar jadranskih motiva


Ilija-Ile Vitorović
Ilija-Ile Vitorović

Ovih dana u Pragu izlaže Ilija Vitorović, bosanski slikar koji živi u Varšavi. Njegove vedute jadranskih krajolika i gradova, slikane jarkim bojama, dopale su se češkoj publici, kojoj su već decenijama Dalmacija i Istra glavne turističke destinacije.

RSE: Sudeći po platnima koja ste izložili u Pragu, vaš glavni motiv je mediteranski, odnosni jadranski pejzaž. Zašto ste toliko vezani za to podneblje?

Vitorović: Privlače me svjetlost, sunce i boje koje tamo vidim. Sve me to inspiriše da slikam. Pokušavam da ih prenesem na svoje slike.

RSE: Da li ste vezani za neki posebni dio Jadrana?

Vitorović: Posebno sam vezan za sjeverni dio Kvarnera, odnosno za otok Krk. Tamo već 15 godina provodim godišnji odmor. Taj otok me posebno privlači zbog njegovih boja, pejsaža i ljudi. To su glavne tema mojih slika. Mjesto Krk na tom otoku je jedan mali Dubrovnik. Pošto sam ranije vrlo često išao u Dubrovnik, sada sam se premjestio malo više na sjever.

RSE: Da li ste ikada slikali bosanske motive?

Vitorović: Jesam dok sam bio u Sarajevu. Imam nekoliko slika sa motivima iz Sarajeva, ali to je bilo prije 20-25 godina.

RSE: Vaša glavna inspiracija je Van Gog.

Vitorović: On je za mene vrhunac slikarstva i na njegovim slikama sam najviše i naučio. Sada se spremam na veliku izložbu njegovih slika koja se upravo održava u Beču. Izložena su sva njegova najbolja djela.

Slika Ljeto Krk, djelo Ilije Vitorovića: "Posebno sam vezan za sjeverni dio Kvarnera, odnosno otok Krk... Taj otok me posebno privlači zbog njegovih boja, pejsaža i ljudi."
RSE: Da li vam je uzor bio i neki bosanski slikar?

Vitorović: Da. Petar Tiješić, koji mi je u neku ruku bio učitelj, koji mi je popravljao slike, koji me je savjetovao i uvijek mi govorio: "Najbolje je da ideš na izložbe u galerije i muzeje jer ćeš se tamo najviše naučiti."

RSE: Da li vaša platna nastaju van ateljea, u prirodi u neposrednom kontaktu sa onim što slikate ili radite u ateljeu?

Vitorović: To je jedna kombinacija. Idem na teren, napravim skicu, a po povratku u atelje pokušavam da toj slici bojama dam život. Obično tokom boravka na Krku napravim desetak skica, a kada se vratim u Varšavu, završavam ih i dajem im konačan izgled.

RSE: Gdje ste do sada izlagali?

Vitorović: Izlagao sam u Parizu, Varšavi i u Pragu.

RSE: Vidim da imate i vlastitu internet stranicu na kojoj je galerija Ilije Vitorovića.

Vitorović: Prije godinu dana sam otvorio taj sajt po savjetu svojih prijatelja da bi svima onima koji su zainteresovani bile dostupne moje slike.

RSE: Po profesiji ste inženjer. Kako ste savladali slikarsku tehniku?

Vitorović: Slikarstvo je uvijek bilo moj tihi hobi koji sam njegovao i razvijao uz pomoć i podršku svog profesora istorije umjetnosti iz sarajevske Prve gimnazije Bore Mihačevića. Od njega sam dobio prve lekcije iz slikarstva. Potom je moj mentor bio Petar Tiješić. Prvo priznanje dobio sam na izložbi radnika Energoinvesta sedamdesetih godina u Sarajevu, kada sam osvojio prvu nagradu. To mi je dalo elana i od tada sam počeo mnogo ozbiljnije da radim. A i ta nagrada nije bila mala, bila je veća od moje tadašnje mjesečne plate.

RSE: Da li uskoro planirate izložbu u Sarajevu?

Vitorović: Da. Pripremam je iduće godine. U Sarajevu sam imao dvije kolektivne izložbe, ovo će biti prva samostalna.

* * * * *
Biografiju slikara Ilije Vitorovića, kao i njegova djela, možete pronaći na internet stranici www.ilevitorovic.net
XS
SM
MD
LG