Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Odbijena žalba RS o nalogu za izuzimanje dokumentacija


Sud Bosne i Hercegovine

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Vlade Republike Srpske o nalogu na izuzimanje dokumentacija vezane za aktivnosti predsjednika Vlade RS i pojedinih ministarstava o izgradnji Administrativnog centra u Banjaluci.

Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman potvrdio je da je rješenje Suda BiH, kojim je odbijena žalba Vlade RS stigla u Vladu.

Po nalogu Suda BiH predstavnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SiPA), 26. novembra izuzeli su određenu dokumetaciju oko izgradnje zgrade Vlade RS-a.

Vlada Republike Srpske iako je predala tražena dokumenta uložila je žalbu smatrajući da Tužilaštvo i Sud BiH nisu nadležni za procesuiranje u ovom slučaju nego Tužilaštva i Sudovi u RS.

Ministar pravde RS odluku Suda BiH ocjenio je neosnovanom najavivši da će u ponedjeljak, 8. decembra održati konferenciju za novinare na kojoj će upoznati javnost u vezi sa postupkom Suda BiH.

"Neshvatljivo je da je Sud BiH donio odluku u roku od 24 časa. To nikada nikada nije urađeno u sudskoj praksi", konstatovao je Selman.

On je takođe rekao da je Sud BiH prekršio zakonske procedure jer se ova odluka pojavila u pojedinim medijima prijeg nego što je stigla u Vladu RS.

Portparol Suda BiH Manuela Hodžić potvrdila je da je Sud BiH donio odluku u ovom predmetu, ali nije željela ništa da komentariše ništa u vezi s tim.

  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG