Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hakeri napali sajt predsednika Srbije


Albansko-kosovska hakerska grupa privremeno je u subotu srušila internet sajtove predsednika Srbije, beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", sajt "Podrži Srbiju", kao i portal "Serbiankafe".

Internet prezentaciji aerodroma bilo je nemoguće pristupiti, dok se na ostalim sajtovima umesto tekstova otvarala stranica sa crnom pozadinom, grbom Albanije u crvenoj boji, na kome je po sredini belim slovima ispisana skraćenica Kosovske hakerske grupe - KHG. Beogradski mediji navode da ispod toga piše "srećan rođendan" i "ovo je poklon za vaš rođendan", dok pored "živelo Kosovo" u potpisu stoji "Ujedinjena država Albanija". Ovi sajtovi su ponovo u funkciji.

Neozbiljnost najveći problem sajtova

Konsultant za Internet sigurnost Danilo Cvjetičanin kaže da u Srbiji do obaranja sajtova dolazi zbog neozbiljnosti sistem administratora domaćih veb sajtova.

Cvjetičanin objašnjava za B92 da u Srbiji do ovakvih slučajeva dolazi zbog velike neozbiljnosti sistem administratora domaćih veb sajtova.

“Oni nisu ažurni u svom poslu, ne rešavaju probleme do samog sajta i servera. Redovno sam radio analize naših poznatih sajtova, i obaveštavao, pošto imam blizak izvor informacija od albanske hakerske grupe, da će sajtovi biti rušeni, čak i do mesec dana unapred”,
rekao je on.

Cvjetičanin kaže da je u saradnji sa Ministarstvom pravde u Srbiji već registrovan Centar za istraživanje kompjuterskog kriminala.

U tom centru vršiće se obuke, kako se problemi sa hakerskim grupama ubuduće ne bi više dešavali.

“Posle rušenja tih naših velikih sajtova, dogovorili smo se da već u ponedeljak imamo sastanak, kako bismo se dogovorili oko detalja, kako bismo odmah krenuli sa radom. Već sam sklopio dogovore sa veb-dizajnerskim kućama, koji su izrađivali ove i neke druge sajtove, i počinjemo sa saradnjom, da bi se ti problemi rešili”, rekao je Cvjetičanin.

Podsetimo, albanske hakerske grupe u Srbiji su već napadale sajtove Ministarstva poljoprivrede i SPC-a, koji su posle nekoliko sati uspešno vraćeni u funkciju.

(Izvor: B92, Srna)

XS
SM
MD
LG