Dostupni linkovi

Lajčak podnio izvješće Vijeću sigurnosti UN


Bosna i Hercegovina stagnira u približavanju Europskoj uniji i NATO-u jer "nacionalistički i etnički programi i dalje prevladavaju nad euroatlantskim programom", ocijenio je Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak u izvješću koje je podnio Vijeću sigurnosti UN.

Kao rezultat takve situacije, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, napredak na liberalizaciji viznog režima s EU i odluka NATO-a o intenziviranju dijaloga o članstvu nisu rezultirali zamahom u reformama, kazao je Lajčak.

Posljednjih je mjeseci negativna i nacionalistička retorika sa svih strana postala norma, a ne iznimka, istaknuo je Visoki predstavnik i dodao kako da su zabilježeni brojni izazovi Daytonskom mirovnom sporazumu, jednako protiv države BiH i njezinih struktura, kao i protiv postojanja Republike Srpske.

Nedavne tužbe vlade RS protiv brojnih lokalnih i međunarodnih dužnosnika, uključujući i njegovog glavnog zamjenika Raffi Gregoriana, zbog navodne urote za uništenje RS, Lajčak je nazvao "potezima protiv OHR-a i međunarodne zajednice u cjelini".

Kritiku zbog negativne retorike i "stalnog promicanja svog privatnog političkog programa" Lajčak je adresirao i na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, rekavši kako on rabi svoj ured i međunarodne forume da bi "dovodio u pitanje pravo na postojanje RS."

U trećem izvješću Vijeću sigurnosti UN-a od stupanja na dužnost Visokog predstavnika u srpnju 2007., Lajčak je naglasio kako je politička sitacija u BiH teška, ali se ne prenosi na sigurnosno stanje koje je stabilno.

XS
SM
MD
LG