Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Održani prosvjedi protiv Vlade


U više hrvatskih gradova održani su u petak uvečer prosvjedi protiv Vlade i općeg stanja u zemlji, koje su organizirali mladi članovi internetske mreže 'Facebook', pod nazivom 'Stegnite vi svoje remene, bando lopovska'.

Inicijativu je proteklih dana na Internetu, prema tvrdnjama organizatora, podržalo više od 60.000ljudi, no večeras se na gradskim trgovima u Zagrebu, Osijeku, Kutini, Splitu i Zadru okupilo tek nekoliko tisuća gradjana, najviše u Zagrebu. Po policijskim oprocjenama oko 2.000 ljudi, a u ostalim gradovima po nekoliko stotina.

U Sisku je prosvjed doživio fijasko, u Kutini je otkazan zbog policijske prijetnje prosvjednicima, a u Dubrovniku je, u kojem inače istu večer nastupao Marko Perković-Tompson, onemogućen.

«Bando lopovska !Bando lopovska!" – skandiralo se Trgom bana Jelačića u Zagrebu, a s govornice se čuo i zahtjev za izvanrednim izborima.

Skup je počeo stihovima Ede Majke «J... Vladu, j... politiku, j... Sabor, j... sve njih ...», a kad je i govornik Josip Dell'Olio ustvrdio da su 'svi jednaki, i vladajući i opozicija i Sanader i Milanović' prolomio se gromoglasan pljesak i skandiranje.


Zatražena je revizija privatizacije i snižavanje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

«Svi političari su isti, jedina oporba su prevareni i osiromašeni gradjani, ljudi su nezadovoljni, ništa se ne mijenja, a još nam i dalje prijete stezanjem remena, a oni ne znaju što će od luksuza", pojašnjavali su svoj dolazak na Trg mnogi Zagrepčani, uz obavezno 'tako je djeco', jer prosvjed su organizirali uglavnom mladi ljudi.

No čuli su se i komentari neodobrovanja "istukli smo četnike, pa bumo i vas...balavci jedni, kaj vi znate". Jedna žena je privedena jer je vrijedjala organizatore i cijeli skup.

Iako se može naglabati tko sve stoji ili ne stoji iza prosvjeda i što je sve pomiješano u općem nezadovoljstvu, govornici su ponovili da je riječ o gradjanskoj inicijativi, pokrenutoj na internetu, te da nisu pod utjecajem nijedne stranke, niti jednog sindikata ili političke struje i da je ovo samo uvod u pokretanje šireg gradjanskog aktivizma u Hrvatskoj, kako bi se promijenilo stanje u društvu.

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG