Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Otklonjene dileme oko prodaje NIS-a


Predsednik Upravnog odbora Gasprom-a Aleksej Miler

Državno privredne delegacije Srbije i Rusije u Beogradu su usaglasile detalje energetskog sporazuma koji bi do kraja godine trebalo da bude potpisan između dve države. Taj ugovor podrazumeva ugovor o prodaji 51 odsto Naftne industrije Srbije (NIS) Gaspromu, sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i memorandum o skladištu gasa Banatski dvor. Time su otklonjene sve dileme oko prodaje NIS-a, ali i uloge ruske strane u energetskom sektoru u Srbiji.

U javnosti se dugo spekulisalo da su razgovori srpske i ruske delegacije opterećeni raznim pritiscima i ucenama. Ipak, enegretski sporazum, koji bi do kraja godine trebalo da bude potpisan između dve države, podrazumeva prodaju 51 odsto Naftne industrije Srbije Gasprom-u, sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i memorandum o skladištu gasa Banatski dvor, potvrdio je predsednik Upravnog odbora Gasprom-a Aleksej Miler:

"Sporazumi su spremni za potpisivanje, Srbija ima sve garancije da će biti ispoštovane dogovorene investicije i socijalni program jer su međudržavni sporazumi iznad nacionalnih nivoa. Do kraja godine biće potpisan i dokument o prodaji NIS-a, što je načelno dogovoreno. Ostalo je još nekoliko pitanja koja treba rešiti, ali je važno da ne postoje principijelna razmimoilaženja."


Kao garant uspešnosti dogovora, Miler je naveo predsednika Srbije Borisa Tadića sa kim je tokom prepodneva razgovarao.

Srpski ministar energetike Petar Škundrić precizirao je da će do 20. decembra u Moskvi biti potpisana sva tri dokumenta koja će omogućiti primenu energetskog sporazuma između Srbije i Rusije. Kao ustupak ruske strane može se protumačiti to što će Srbijagas da poveća svoj vlasnički udeo na 49 odsto sa sadašnjih 25 u Jugorosgas-u, firmi ćerki Gasprom-a, kao disutributeru gasa, preneo je generalni direktor Srbijagas-a Dušan Bajatović:


"Razmatrali smo i mogućnost učešća Gasprom-a u drugim energetskim projektima u Srbiji. U tom smislu, u narednom periodu ćemo obaviti razgovore sa predstavnicima Gasprom-a oko njihovog učešća u grinfild investicijama, izgradnji energetskih objekata što bi bilo dobrodošlo zbog količine investicija u idućoj godini u Srbiji."


Spekulisalo se da pored cene NIS-a od 400 milona, za koju stručna javnost kaže da je mala, i garancija za izgradju Južnog toka nije izvesna. To je podstaklo poslanike Liberalno demokratske partije za zatraže raspravu u Parlamentu i Odboru za energetiku. Poslanik Slobodan Maraš:


"Dakle, od svega onoga što ste ovde, ako mogu tako da kažem, besumučno branili, da je to od velikog interesa za Srbiju, da će ceo paket biti u pitanju i slično, ostala je samo suva prodaja NIS-a."


No, predsednik Upravnog odbora Gasprom-a Aleksej Miler kao garant izgradnje gasovoda Južni tok navodi međudržavni ugovor međunarodnog karaktera koji obavezuje završetak radova najkasnije do 2015 godine. Ekomomski analitičar Jelica Putniković:


"Ovo što je Miler rekao, da će izgradnja gasovoda do 2015. godine biti precizirana u formi međunarodnog ugovora i da će snositi sve konsekvence ukoliko ne bude ispoštovan, je ipak veća garancija od priče da će biti potpisan protokol, jer ako nema datuma, on nema ni težinu."


Srpsku državnu delegaciju, koju je predvodio predsednik Boris Tadić, činili su premijer Mirko Cvetković kao i nekoliko resornih ministara, dok je rusku stranu predvodio predstavnik predsednika Rusije Georgij Poltavčenko.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG