Dostupni linkovi

Kostajnica i Brod više neće biti Bosanski


Vlada RS nedavno je utvrdila Nacrt zakona o teritorijalnoj organizaciji RS prema kojem se nazivi opština Bosanska Kostajnica i Bosanski Brod mijenjaju u Kostajnica i Brod. U dijelu političke javnosti ovakav potez entitetske vlade doživljen je kao još jedan pokušaj RS da se negira država.

I u ovom slučaju vjerovatno će konačnu riječ ponovo morati dati neki od ustavnih sudova u BiH.

Odluka Vlade RS da se iz imena opština Brod i Kostajnica briše atribut bosanski, za Muharema Murselovića iz Stranke za BiH je samo potvrda politike kojom se na svaki način iz RS želi protjerati Bosna i Hercegovina:


„Već poznata stvar i gledanje Vlade i Milorada Dodika na sve ono što je bosansko. Treba ukinuti sve što podsjeća na Bosnu, jačati entitet i RS i sve ono što na bilo koji način ima prefiks bosanski treba eliminisati. Mislim da će u Banjoj Luci ostati možda samo Hotel Bosna jer je ona privatna, pa valjda im se ne isplati da mijenjaju ime hotela.“


Ministar uprave i lokalne samouprave Zoran Lipovac smatra da prijedlog Vlade RS predstavlja neutralno rješenje koje ne bi trebalo nikoga da vrijeđa:


„Jedni su za Srpski Brod, drugi za Bosanski Brod. Da bi izbjegla tu odrednicu, ma kako je ko tumačio, i da bi izbjegla te nesporazume, Vlada je smatrala da naziv samo Brod je u ovom trenutku najadekvatniji.“


Priča o promjeni imena gradova u Bosni i Hercegovini nije od juče. Mnogi gradovi koji su tokom rata bili pod kontrolom bosanskih Srba dobili su nova imena. Uglavnom je iz naziva brisan atribut bosanski, a dodavan atribut srpski. Ove odluke iz rata Ustavni suda BiH 2004. godine ocijenio je neustavnim jer su u suprotnosti u dijelu koji se tiče ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Vlastima u RS Ustavni sud BiH je naložio da promijeni imena 12 opština. Kako to nije urađeno u roku, Privremenom odlukom Ustavni sud BiH je promijenio imena ovih 12 opština, pa je tako Srpsko Sarajevo postalo Istočno Sarajevo, Srpski Brod - Bosanski Brod, Srbinje - Foča itd.

Predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić smatra da je čitava priča dobila nepotrebnu konotaciju jer je ovo samo provođenje odluke Ustavnog suda BiH koja je djelomično provedena Promjenama zakona o teritorijalnoj organizaciji 2005. godine:


„Radi se o usklađivanju s Odlukom Ustavnog suda BiH da brišu prefiks srpski iz naziva svih opština i gradova u RS, gdje je nekoliko mjesta, uključujući i Kostajnicu i Brod, ostalo u svojevrsnom vakumu.“


S druge strane, Tomislav Tomljanović, iz Nove hrvatske inicijative, kaže da odluke Ustavnog suda BiH nikada nisu bile ni provedene u praksi:


„Ništa se tu ne mijenja. U Brodu još imate tablu Srpski Bord. U Derventi još imate tabla na kojima piše Srpski Brod, znači pet, šest godina nakon odluke Ustavnog suda. I to će se donijeti vjerovatno, pa za koliko će se promijeniti... Možda će se to brže promijeniti ako bude po volji većine, mada ja ne mislim da je to dobar način rada jer u principu trebalo je vratiti na staro pošto je Brod imao ime Bosanski Brod, proglašena je neustavnom odluka da se on proglasi Srpski Brod i, dakle, trebalo je to jednostavno vratiti na staro. To je najbolje rješenje bilo. Međutim, nema se očito volje za to. Treba očito izbrisati Bosnu gdje god je ima, eto takvo je stanje.“

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu Dubravko Lovrenović smatra da čitavoj stvari ne treba davati toliki značaj. Radi se o praksi koja je u BiH počela još nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine promjenama imena ulica skoro u svim gradovima, ali i o nastavku politike vladajućih stranaka koje se ni oko čega ne mogu dogovoriti, kaže Lovrenović:

„Hoće li neki grad u svome nazivu imati taj atribut bosanski ili ne, daleko manje je važno od npr. činjenice koliko danas u ovoj zemlji ima socijalnih slučajeva, kakvo je stanje zaposlenosti, kakve su inače relacije, kakva klima, kakav duh vladaju u ovome društvu, koliko ljudi imaju osjećaj perspektive, što je jako važno za svaki pojedinačni ljudski život. Nažalost, BiH je dovedena u takvo stanje u kojem se sada, rekao bih i vjerujem bez pretjerivanja stanje u kojem se ubija život, u kojem se ubija budućnost.“

Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS vjerovatno će dobiti podršku u Narodnoj skupštini, međutim sasvim sigurno je da će se oko promjene imena i dalje lomiti koplja. Kako svaki zakon mora proći verifikaciju i u Vijeću naroda, klub Bošnjaka već sada najavljuje mogućnost njegove blokade pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa. Šef kluba delegate iz reda bošnjačkog naroda Edin Ramić:

„Mi ćemo svakako sačekati tu proceduru koja je potrebna da se provede u Narodnoj skupštini i onda nakon izglasanih rješenja mi ćemo na Vijeću naroda zauzeti neki svoj stav, a sasvim je jasno da ćemo ići u pravcu zaštite nečega što je državno, što asocira na državu BiH u RS-u. To je toliko otišlo u jednu krajnost, u jedno nipodaštavanje države i onoga što asocira na suživot da je to nevjerovatno. I svakako da takav jedan pristup povređuje interes Bošnjaka i da će tako biti u tretirano u Vijeću naroda RS.“

U ovim političkim igrama očigledno je da će najlošije proći svi građani RS. Iz njihovih džepova će se po ko zna koji put finansirati promjene svega onoga što povlači promjena imena neke opštine - poput putokaza, pečata, memoranduma i ličnih dokumenata.

XS
SM
MD
LG