Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Javnosti dozlogrdilo: večeras prosvjedi


Plakat sa pozivom na prosvjed "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska", koji se održava 5. decembra 2008.

U 7 najvećih hrvatskih gradova večeras se održavaju prosvjedi pod nazivom «Stegnite vi svoj remen, bando lopovska» koje su putem interneta pokrenuli anonimni mladi ljudi, nezadovoljni općim stanjem u zemlji.

Novi oblik 'samoorganiziranja' razočarane javnosti većina analitičara i stručnjaka smatra bitnim korakom u osvajanju gradjanskih sloboda u Hrvatskoj i iskazivanju socijalnog bunta, što sindikati i opozicija ne uspijevaju , ili ne žele.


Josip Dell'Olio:

«Mi samo ovdje želimo iskazati nepravdu prema hrvatskom narodu. I, to je sve, nema nikakvog plana, nikakve političke inicijative. Samo ćemo iskazati naše nezadovoljstvo, reći ćemo 'dosta' , želimo da ne bude kriminal, želimo da nam bude bolje i –to je to!»

Josip Dell'Olio, mladi inžinjer pomorskog prometa, samo je jedan od organizatora večerašnjih prosvjeda pokrenutih na internetskim stranicama Facebooka koje je prema njihovim tvrdnjama poduprlo više od 60 tisuća gradjana svojim potpisima:

«Govornici su isključivo iz redova hrvatskih studenata i intelektualaca. Nikakve udruge, sindikati, stranke, ne dolaze u obzir.»

Prvo slično okupljanje pokrenuli su proljetos hrvatski srednjoškolci u pobuni protiv nedovoljno pripremljene državne mature, u trenu su se internetom povezali i jedno jutro u velikom broju samo - osvanuli pred ministarstvom. Matura je odgodjena.

Nova internetska inicijativa, ovaj put na Facebooku, pojavila se nakon Vladinih mjera štednje, plašenja otkazima i stezanjem remena. 'Stegnite vi svoje remene, bando lopovska' žestoki je odgovor mladića i djevojaka koji su inicijativu pokrenuli.

Student novinarstva Zoran Bogović:

"Nije to prosvjed ni protiv Sanadera, niti protiv Milanovića, jer svi su oni isti, kad se medjusobno podržavaju. Hrvatska na žalost nema prave stranačke oporbe, a sindikalni vodje imaju plaću gotovo kao i sami saborski zastupnici. Kako možete vi, onda, nekoga kritizirati kad ste isti kao oni i još radite po njihovim nalozima. Nakon 18 godina, konačno, moramo reći 'dosta'!"


Profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Tomislav Jantol u cijeloj priči vidi dva bitna elementa –korištenje novih mogućnosti izražavanja i aktivnu ulogu mladih ljudi:

«Ovo je novina, mladi su digli glas i to o tzv. 'općim temama' a ne isključivo svojim interesima. Po svemu sudeći, to je početak intenzivnijeg, slobodnijeg i kritičkijeg izražavanja javnoga mnijenja o globalnim društvenim problemima ,o politici i političarima što je,po mom sudu, iznimno značajno.»


Dosadašnje stanje u hrvatskoj Jantol naziva svojevrsnom baruštinom koju ,uz iznimke, nije bitnije pokušala uzdrmati ni opozicija,nniti sindikati,a ni klasični mediji i logično je kaze,nkako neki pišu,da ovih dana država ima 'tremu pred internetom' jer se političari najviše boje javnosti.


«Političari se ne boje ni sudova ni policije, medjutim s javnošću vi ne možete manipulirati. Javnost, kad joj dozlogrdi, ona 'rikne' i, tada se sve trese. Sudovi javnosti su pogubni za političare kada prijedju nekakve prešutne granice poštivanja društvenih vrijednosti i normi i ovoga puta se upravo to dogodilo. Pogledajte kako glasi poziv za današnji protest mladih , to je takav rječnik koji je žestok. Tko će drugi ako ne mladi tim žestokim rječnikom 'Stežite vi svoj remen,bando lopovska'. To odrasli ili etablirani mediji ne bi izgovorili, ali, mladi bi.»

No, bilo je proteklih dana , baš zbog ljepljenja plakata s 'bando lopovska' i privodjenja facebookovih aktivista , policija se na kraju ispričali,ali prosvjedi su se do zadnjeg časa pokušavali spriječiti na razne načine. Zoran Bogović:

«Pokušavali su nas prikazati nečim što nismo,ubacivali su nam viruse 'trojane',ušli su u grupu pa su pisali dezinfromacije.»

Organizatori su prozivani desničarima, homofobima, separatistima i anarhistima,što oni sve odbacuju .Josip Dell'Olio:

«Jedna stranka mladeži tiskala je svoje plakate s dezinformacijama i preljepila naše plakate po Zagrebu . Gradjani sami,koji su hodali ulicom, počeli su skidati te plakate jer su znali da to nije istina.»

Sve je to dobro i sve je to širenje demokracije u Hrvatskoj zaključuje sociolog Renato Matić :

«To je jedan novi prostor a uspješniju demokratizaciju od ove koju smo imali do sada.»

  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG