Dostupni linkovi

Umro patrijarh Ruske pravoslavne crkve


Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Aleksej II umro je danas u Moskvi u 79. godini. Poznat kao neko ko je snazno podržavao spoljnu politiku Kremlja i ko se suprostavljao NATO bombardovanju Srbije i američkoj intervenciji u Iraku - Patrijarh je poslednjih godina života zagovarao bliske veze sa Katoličkom crkvom od kako je na njeno celo došao Papa Benedikt.

Ruski zvaničnici saopštilii su da je partijarh Aleksej, koji je patio od bolesti srca, umro jutros u Moskvi. Rodjen u Talinu u porodici baltičko-nemačkog porekla, dosao je u Rusku crkvu u vreme kada je ona bila pod kontrolom sovjetskih vlasti. Ali kada je prezueo vodeću ulogu u 90-im u toj crkvi Aleksej II slovi za čoveka koji je prvi Patrijarh u sovjetskoj istoriji izabran bez mešanja vlasti, mada mu je bio blizak reformatorski duh Mihaila Gorbačova. Kasnije, u tradiciji Ruske pravoslavne crkve koja ide ruku uz ruku sa državom, Aleksej II stvorio je dobre odnose sa svim ruskim liderima uključujći Jeljcina i Putina. Romano Skalfi, italijanski sveštenik koji se nekoliko puta sastao sa ruskim patrijarhom za RFE kaže da je najveća zasluga sto je Aleksej II hrišćanku veru održao zivom u Rusiji:

"On je partijarh koji je morao da živi u dve sasvim oprečne situacije: u vreme komunizma i kasnije u vremenu verskih sloboda. U prvoj fazi nije bilo lako nikome, pa ni partijarhu. On je morao da napravi izvesne kompromise sa sovjetskim vlastima što je za to vrerme bilo normalno. Ali to ne znači da se to uvek može i opravdati."

U poslednje dve decenije Aleksej je snažno bio na liniji državne politike Kremlja, protivnik politke zapada prema Kosovu, rata u Iraku, i podržavao etničke Ruse u bivšim sovjetskim republikama, kao u njegovoj rodnoj Estoniji.

I dok su čelnici ostalih pravoslavnih crkava nastojali da se približe Katoličkoj crkvi sledeći put Pape Jovana Pavla koji je pokušavao da ujedini ove dve crkve Aleksej je zadržavao rusku crkvu na sigurnoj distanci. Ipak, njegova poslednja božićna poslanica, u januaru ove godine, bila je slična onoj koju je izrekao Papa Benedikt:

"Mnogi danas misle da im samo sloboda i racionalno mišljenje mogu doneti sreću i njihov život učiniti ispravnim. A crkva je kroz mnogo vekova svog postojanja više puta videla ljude koji su se distancirali od boga ali nisu postali sretniji."

Crkveni zvaničnici sazvali su za sutra u Moskvi sastanak kako bi isplanirali sahranu Patrijarha.

XS
SM
MD
LG