Dostupni linkovi

Mogućnosti za uključivanje u društveni život ugroženih kategorija stanovništva


Bosnia and Herzegovina - Sarajevo, Otvoreni parlament 05Dec2008
Bosnia and Herzegovina - Sarajevo, Otvoreni parlament 05Dec2008

U Srednjoročnoj razvojnoj strategiji koju je sačinila Direkcija za ekonomsko planiranje, Odjel za socijalnu uključenost, navodi se kako je preko 50% stanovnika BiH socijalno isključeno po nekom osnovu. Čak 30% građana se nalazi na granici siromaštva. Ugrožene kategorije su starije osobe, mladi, osobe sa invaliditetom, raseljene osobe i Romi. Ključni uzroci socijalne isključenosti su siromaštvo, nezaposlenost, obrazovanje. Jedan od zaključaka koji se navodi u Strategiji je da je socijalno uključivanje proces koji traje i u koji treba da se uključe svi nivoi vlasti u BiH.

U emisiju učestvuju: poslanici Zoran Koprivica i Velimir Jukić, te Mirela Ibrahimagić, šef Odjela za analizu socijalne uključenosti BiH, Dragiša Radić, predsjednik Udruženja Romas – Sarajevo, Zula Selimović, predsjednik Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize KS

Pitanja su postavljali studenti iz Tuzle i Istočnog Sarajeva

Tema naredne emisije je doprinos mladih međunacionalnoj toleranciji i uvažavanju razlika među narodima koji žive u BiH

* * *

“Otvoreni parlament”, TV emisija koju zajednički realizuju Radio Slobodna Evropa (redakcija za BiH), Televizija Bosne i Hercegovine - BHT 1, Misija OSCE-a u BiH, Omladinska informativna agencija (OIA) i Parlamentarna skupština BiH, a emituje se od maja 2005. godine, s ciljem promovisanja dijaloga između mladih i predstavnika bh. vlasti. Otvoreni parlament, osim na našoj web stranici, možete gledati na BHT1, subotom u 12 h.

Urednici i voditelji “Otvorenog parlamenta” su novinari Radija Slobodna Evropa: Dženana Karabegović i Rinko Golubović.

Otvoreni Parlament - I dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:31:22 0:00
Otvoreni Parlament - II dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:06 0:00

XS
SM
MD
LG