Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbi u Hrvatskoj različito oko Vučićevog posjeta


Aleksandar Vučić

Predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj različito komentiraju najavu posjeta Aleksandra Vučića Hrvatskoj – od nevjerice u njegov otklon od Šešeljeve politike, do poruke da mu treba dati priliku.

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula u izjavi za naš radio kaže kako Vučiću treba – dati šansu.

„Njegov dolazak u Hrvatsku znači i to da priznaje Hrvatsku u njezinim granicama. Drugo, da normalizacija odnosa između dviju država podrazumijeva da neke političke stranke koje su svojim djelovanjem bile ekstremne pokazuju da će voditi jednu tolerantnu politiku.“

Džakula ne zna unaprijed koje će biti Vučićeve poruke tijekom posjete Hrvatskoj, ali kaže kako bi trebale uvjerljivo pokazati da je kurs nove Vučićeve stranke sasvim drugačiji nego što je bio u Srpskoj radikalnoj stranci. Svim političkim strankama treba dati prigodu da se mijenjaju – desna Hrvatska stranka prava otišla je u Izrael, SPS je sa Demokratima ušao u Koaliciju za europsku Srbiju, podsjeća Džakula:

„Vjerujem da i ova nova Napredna stranka – bar tako najavljuju – želi imati nekakav novi politički kurs. Prema tome, ja tu ne bih stvarao nekakav veliki zid nepristupačnosti i nekomunikacije. Jer, vidimo da ne možemo imati nove ljude, nego samo istim ljudima dati novu šansu, a da oni tu šansu korektno iskoriste i da pokažu da se mijenjaju u suštini, a ne samo površinski.“

Generalni sekretar Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ Rade Dragojević kazao je za naš radio da je bolje da Vučić i njegov bliski suradnik Marko Atlagić, porijeklom Kninjanin – ne dolaze:

„Srpski politički predstavnici i svi oni koji na bilo koji način imaju veze sa društveno-političkim radom dole u Kninu bježe kao vrag od tamjana od susreta s njim. Prema tome, taj je susret unaprijed propao - napravit će samo štetu Srbima koji dole žive i stvarno bolje bi bilo da ne dolazi ni on ni ovaj lider njegove stranke.“

Predsjednik Vijeća srpske zajednice Virovitičko-podravske županije Staniša Žarković kazao je za naš radio kako nije sretan što radikali dolaze u Hrvatsku, jer – kako kaže – on ne vjeruje u Vučićevo distanciranje od Šešeljeve politike i ideja.

„ Ma mislim – oni su se distancirali?! Ja sam spomenutog gospodina gledao par puta na televiziji i slušao njegove govore i mislim da se čovjek koji zastupa takvu politiku ne mijenja baš tako lako preko noći, da taj jedan dio koji je izrečen uvijek ostaje. Ja ne mogu vjerovati da ljudi tako radikalno mogu okretati kapute - ako si nešto rekao, onda je to po meni - to! Može on po meni sada govoriti što hoće, ali – znamo što je govorio!“

U vrhu Samostalne demokratske srpske stranke bili su zauzeti sastancima povodom donošenja državnog proračuna, pa citirajmo samo nedavnu izjavu Milorada Pupovca beogradskim medijima kako Srbi u Hrvatskoj znaju da je Vučić bio dugo kod Šešelja i zastupao takozvane velikosrpske ideje, ali isto znaju da su i Vučić i Tomislav Nikolić reterirali i da sada zastupaju drugačiju politiku. Pupovac je izrazio nadu da će Vučić, kada i ako dođe u Knin, donijeti poruke koje ohrabruju povratak Srba, a ne poruke koje bi nanijele štetu i Srbima u Hrvatskoj i dobrosusjedskim odnosima Srbije i Hrvatske.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG