Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trvrdnje o ugroženosti Srba u Crnoj Gori


"Šta je nacionalni interes srpskog naroda u Crnoj Gori?" - to pitanje otvorile su srpske političke i nevladine organizacije nakon što je praktično došlo do gašenja političke grupacije Srpska lista. Učesnici razgovora založili su se protiv asimilacije Srba, uvezivanje sa Srbima u okruženju, oštro su kritikovali prosrpske opozicione partije kao i zvanični Beograd, za koji tvrde da se maćehinski odnosi prema Srbima u Crnoj Gori.

Srpski narod u Crnoj Gori je ugrožen, saopštio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Momčilo Vuksanović najavljujući borbu za nacionalni status Srba i kako je rečeno za nacionalnu ravnopravnost preko političkih stranaka koje su formirale Srpski nacionalni savjet. Politički skup pod naslovom "Šta je nacionalni interes Srba u Crnoj Gori" je organizovan nakon što je definitivno ugašena politička koalicija Srpska lista jer čelnici Srpske narodne stranke rade na formiranju jedinstvene političke partije, a sa čim se ne slažu pojedine članice tog bloka. Skupu je prisustvovao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac, koji je imao priliku da čuje niz kritika na račun politike zvanične Srbije prema Srbima u Crnoj Gori:

"U Srbiji nije poznato da u Crnoj Gori postoji ogroman srpski potencijal i da u Crnoj Gori živi ogromna populacija srpskog naroda. Jednostavno, sve nas izjednačavaju po toj geografskoj odrednici, a mi želimo da se izborimo za svoj identitet i da budemo originalni da se tačno zna šta je srpsko u Crnoj Gori, šta mi treba da osvojimo na ovom prostorima što se tiče naše kulture, tradicija, istorije i svega ostalog."

Najoštriji u kritici prema prosrpskim partijama i zvaničnom Beogradu bio je Duško Sekulić, predsjednik Stranke srpskih radikala koji je ocijenio da se u Crnoj Gori sprovodi scenario koji je prethodno viđen u Srbiji:

"Nakon što je u Srbiji u režiji stranih obavještajnih službi i poslušničkog režima Borisa Tadića izvršen pokušaj razbijanja srpskog nacionalnog tkiva kroz razbijanje Srpske radikalne stranke, identičan projekat započet je u Crnoj Gori pokušajem razbijanja Srpske liste, političko i nacionalno osunovraćenje današnjih razbijača Srpske liste koje je otišlo toliko daleko da su javno priznali i pokradeni referendum o državnoj nezavisnosti Crne Gore, iako su je samo prije nekoliko mjeseci nazivali državolikom tvorevinom."

O asimilaciji Srba u Crnoj Gori govorio je Rajo Vojinović, član Predsjedništva Srpskog narodnog vijeća. On je optužio prosrpsku opoziciju da pomaže tom projektu, konstatujući da se radi o političkoj grupaciji koja je projektovana da bude gubitnička:

"Zbog toga čelnici naših političkih stranaka s takvom strašću dokazuju kako su oni pravovjerniji Crnogorci od Dukljana. Taj njihov nacionalni dualizam, malo Srbin malo Crnogorac, idealan je poligon za poigravanje emocijama birača i razumijevanju za obezbjeđivanje poslaničkih apanaža. Naše partije su srpske, taman onoliko koliko im je potrebno da Srbe koji ih glasaju koriste kao topovsko meso u virtuelnoj borbi protiv režima, a crnogorske su tačno onoloko koliko je potrebno da pomognu režimu u poslu uterivanja crnogorskog identiteta."

O ugroženosti srpskog naroda govorio je i podgorički paroh srpske crkve Velibor Džomoć koji je ukazao na to da Srbe ugrožavaju pojedini medji i evropske integracije:

"Srpski narod je ugrožen sa različitih strana, a posebno preko medija koji mu nameću, posebno elektronski, neblagosloveni, nepredanjski, neduhovni i anacionalni pogled na život, svijet i vrijednosti u njemu. I ne samo to. U vrijeme komunističke Jugoslavije izvršen je pokušaj da se vjera u Boga preko režima i medija zamijeni vjerom u partiju i jugoslovenstvo. Danas smo svjedoci da se vjera u Boga pokušava zamijeniti vjerom u Evropu, evropejstvo i nosioce evropskih integracija kao svojevrsne nove, male bogove u čijim smo rukama i milosti ili nemilosti."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG