Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ljekar izvršio amputaciju putem SMS-a


David Nott ( u sredini) i njegove kolege

Britanski ljekar-volonter u afričkoj državi Kongo spasio je život jednom tinejdžeru tako što je slušao upute svog klolege putem sms poruka.

Vaskularni hirurg David Nott očajnički je htio pomoći 16-godišnjaku koji je izgubio ruku nakon što ga je napao hipopotamus, te se borio s ranama i gangrenom ruke.

Nott je bio u teškoj situaciji s obzirom da neikad nije vršio amputacije, ali želja da pomogne mladiću bila je jača, otkriva BBC.

"Mladić je umirao. Imao je još dan ili dva kad sam ga prvi put vidio", rekao je Nott.

"Odlučio sam kontaktirati prijatelja koji ima iskustva s amputacijama i on mi je, korak po korak, putem smsa objasnio kako ću izvršiti operaciju. Duboko sam udahnuo i počeo slijediti prijateljeve upute", dodaje ljekar.

Mladić se, kako saznaje BBC, uspješno oporavlja, mada je izgubio mnogo krvi prilikom operacije.

Najviši nivo Jadranskog mora od 1929. godine

Na Mareografskoj postaji u Bakru izmjeren vodostaj koji za 117 cm prelazi srednji morski novo, a to je, kako javljau hrvatski mediji, najviši vodostaj zabilježen od 1929. godine, kada je postaja utemeljena.

Prve analize upućuju da se radi o dva činioca: jedan je tzv. Olujni uspor, tj. podizanje nivoa mora zbog niskog tlaka zraka i olujnoga južnog vjetra, a drugi su plimne oscilacije koje su bile na maksimumu jutros u 8 sati. Još jedan mogući činilac je stojni val Jadrana, koji je mogao biti pobuđen prije dva dana i pridonijeti visokom vodostaju, ali o njegovoj važnosti znat će se za nekoliko dana, nakon što se provede detaljnija analiza, stoji u obavijesti Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Porast nivoa mora vezan je i uz klimatske promjene, a u Jadranu se podiže jedan milimetar na godinu.

Sijamska blizanka Hope umrla, sestra kritično

Hope Williams, jedna od sijamskih blizanki koje su prije šest dana rođene u Britaniji, umrla je nakon dvanaestosatne operacije razdvajanja, a njena sestra Faith se nalazi u kritičnom stanju. Djevojčica je umrla jer su joj otkazala pluća, saopćili su iz Great Ormond Street Hospital.


Blizanke su rođene sa spojenim prsima i jetrom, ali su imale dva srca. Na operaciju razdavajanja su otišle u utorak.

Nakon smrti sestre, liječnički tim je nastavio operaciju na maloj Faith, kojoj će trebati još jedna operacija kako bi joj zatvorili stomak, a trenutno se nalazi na intenzivnoj njezi.

"Ovo je bila hitna operacija jer je postojala blokada u spojenoj utrobi, koju smo mogli riješiti jedino operacijom. Tehnički dio operacije je prošao dobro i prema planu“, kazali su u bolnici.

Više od dvadeset ljudi koji su bili uključeni u ovu operaciju, rekli su da je to bila jedna od najkompleksnijih i najzahtjevnijih operacija koju su ikad radili. Faith ima šanse 50-50 da preživi, izjavili su doktori. Majka djevojčica, 18-godišnja Laura, najmlađa je žena koja je rodila sijamske blizanke u Velikoj Britaniji.

  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG