Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužba: Barović protiv "Vijesti"


Veselin Barović, Photo: www.novine.ca

Još jedna tužba zbog duševnih bolova protiv medija. Kontroverzni biznismen Veselin Barović uputio je tužbu protiv vodećeg dnevnog lista "Vijesti" zato što su objavljeni navodi sa suđenja za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića u kojem je pomenuto Barovićevo ime. Dok u "Vijestima" tvrde da je tužba apsurdna advokatski tim Veselina Barovića smatra da ima mjesta za tužbu.

Kontroverzni biznismen Veselin Barović od glavnog i odgovornog urednika "Vijesti" Ljubiše Mitrovića i novinara Komnena Radevića traži da mu solidarno isplate sto hiljada eura na ime duševnih bolova i patnji koje je pretrpio zbog novinaskog izvještaja. "Vijesti" su nedavno prenijele sadržinu službene policijske zabilješke koju je na jednom od javnih pretresa pročitao sudija Višeg suda Lazar Aković, a u kojoj se navodi da je policija u dva navrata tokom 2005. godine zaustavila Barovićevo vozilo u kojem su bili optuženi za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Advokati Veselina Barovića tvrde da ima mjesta za tužbi i to zbog načina kako je ta informacija objavljena. Advokat Božidar Vukčević:

"Sadržina teksta ne govori kakav je i uvodni naslov, kako vi službeno to kažete, na koji je način objavljeno na naslovnoj strani i u uvodnom dijelu centralnog teksta. U toj konstrukciji ispada kao da je Veselin Barović dao svoje vozilo koje je poslužio kasnije mjesec dana za izvršenje krivičnog djela. O tome nema ni govora."

Na drugoj strani, glavni i odgovorni urednik "Vijesti" Ljubiša Mitrović ocjenjuje da se radi o apsurdnoj tužbi Veselina Barovića jer je lista samo prenio navode iz službene policijske zabilješke koju je pročitao tokom suđenja sudija Lazar Aković i to o događaju koji je prethodio nekoliko mjeseci prije ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića:

"Mi nijesmo komentarisali te službne zabilješke niti smo objavili neke dodatne informacije koje nijesu saopštene u sudnici. Gospodin Barović je angažovao i inače impresivni advokatski tim na čelu sa bivšim državnim tužiocem Božidarom Vukčevićem kao što javnost zna Vukčević je proslavio pravosuđe početkom i krajem ovog vijeka kada su i pravosuđe i Crnu Goru potresale najgore afere od kojih se država još nije potpuno oporavila. Barovićev advokatski tim traži medicinsko vještačenje svog klijenta kako bi se ustanovio stepen duševnih bolova i patnji izazvanim novinskim izvještajem iz sudnice. Ako tužilac zaista trpi duševne bolove onda to sigurno nije zbog ovoga teksta, prije bi to moglo biti zbog dužničke krize jer je upravo objavljeno da je Barović jedan od najzaduženijih crnogorskih biznismena."

Advokat Vukčević je rekao da će tražiti vještačenje intenziteta duševnih bolova kod Barovića, da se saslušaju dvojica optuženih i sam Barović. On je negirao da će tražiti svjedočenje Milana Šćekića optuženog za ubistvo policijskog funkcionera, a koji se nalazi u bjekstvu i kome se sudi u odsustvu:

"Naš se klijent osjeća povrijeđenim, uvrijeđenim. Mi smo profesionalci. Stavili smo da se izjasni i stručni vještak medicinske struke i da se sasluša i on u svojstvu svjedoka sa dvojicom od optuženih i Šćekića kojeg je, napisale su novine, policija viđela u dva navrata mjesec dana takoreći prije ubistva u njegovom automobilu. Taj njegov automobil možda je nekad bio, ali u vrijeme tada nije."

Ljubiša Mitrović očekuje da će sud odbaciti ovu tužbu:

"Najiskrenije očekujemo da će crnogorsko pravosuđe uprkos svim utemeljenim ili neutemeljenim prigovorima da nije potpuno zavisno i nezavisno i tako dalje da će u ovom konrektnom slučaju donijeti adekvatnu presudu. Ona može biti samo oslobađajuća jer je, ubijeđeni smo u to, riječ o potpuno apsurdnoj i besmislenoj tužbi."

Odgovarajući na naše pitanje dokle novinari mogu nositi javno objavljene informacije, a da ne rizikuju da budu tuženi član pula Udruženja nezavisnih elektronskih medija Nikola Martinović kaže da su novinari dužni da prenose javno saopštene informacije:

"Ako se nešto iznese od strane sudije ili informacije koju je jedan zvanični državni organ plasirao kao dokazni prijedlog onda je apsolutno jasno da se radi o vjerodostojnom izvoru i da se u taj izvor ne može unaprijed a priori sumnjati. I novinar je imao opradanog razloga da vjeruje da je ta inforamcija istinita. Da li je ona stvarno istinita nije na novinaru da prosuđuje već je to na strani onoga ko je takav dokaz, odnosno takvu informaciju iznio."

  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

XS
SM
MD
LG