Dostupni linkovi

Rajs smiruje tenzije između Indije i Pakistana


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs na konferenciji za novinare u Nju Delhiju, 3. decembar 2008.
Američki državni sekretar Kondoliza Rajs na konferenciji za novinare u Nju Delhiju, 3. decembar 2008.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs danas boravi u Nju Delhiju pokušavajući da smiri tenzije između Pakistana i Indije nakon prošlonodeljnih terorističkih napada u Mumbaju. Istovremeno u Islamabad je stigao zapovednik američke vojske u okviru diplomatskih napora SAD na prevladavanju krize.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs zatražila je u Nju Delhiju od Pakistana da brzo deluje kako bi pomogao u hvatanju odgovornih za prošlonedeljne napade u Mumbaju koji su ugrozili odnose Indije i Pakistana:

"Pakistanska vlada je saopštila da namerava da sarađuje i pakistanski predsednik Asif Ali Zardari rekao mi je da će slediti vladu u tome. I mislim da je veoma važno to što se Pakistan obavezao."

Rajsova je ocenila da napadi u Mumbaju pripadaju vrsti terorističkih akcija u kojima učestvuje Al Kaida. Dok Rajsova boravi u Nju Delhiju, zapovednik američke vojske general Mike Mullen u Pakistanu razgovora sa vladinim i vojnim zvaničnicima.

Indija je zahtevala od Pakistana da brzo uhvati ekstremiste odgovorne za napade u kojima je prema poslednjim podacima poginula 171 osoba. Indija se već godinama žali da Pakistan nije spreman ili nije u mogućnosti da deluje protiv militanata na svojoj teritoriji. Premijer Indije Manmohan Sing je pod žestokim napadima u zemlji u izbornoj godini jer se od njega traži čvršći odgovor na ove napade. Mnogi analitičari smatraju da bi takav odgovor Indije protiv Pakistana zapravo išao na ruku teroristima. Antonio Gustozi, ekspert za Južnu Aziju u Londonskoj školi ekonomije za naš program kaže:

"Naravno da se radi o ozbiljnom terostičkom napadu ali preterivanja koja su sad na delu u indijskim medijima i diplomatskim krugovima su upravo ono što teroristi žele. Ja mislim da ovo nije poslednji teroristički napad koji ćemo videti i u slučaju preterane reakcije mislim da bi mogli ponoviti ovakve napade kako bi što više pogoršali odnose između Indije i Pakistana."

Indija i Pakistan vodili su tri rata od dobijanja nezavisnosti 1947. godine, a decembra 2001. godine na pomolu je bio i četvrti nakon napada ekstremista na indijski parlament koji je u Nju Delhiju doveden u vezu s Pakistanom.

XS
SM
MD
LG