Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svetska kriza trese privredu u Šumadiji


Zastava oružje

Prema procenama Regionalne privredne komore Kragujevac, posledice globalne ekonomske krize, u centralnoj Srbiji, najviše će osetiti oko 300 firmi automobilske industrije i metalskog kompleksa u kojima su neminovne kadrovske i finansijske restrikcije. U tim firmama zaposleno je 43.000 radnika, a više od polovine njihovih radnih mesta biće ugroženo u narednoj godini.

Dušan Puača, predsednik Privredne komore Kragujevac kaže da će kriza najače pogoditi firme koje su izvozno orijentisane ili zavise od repromaterijala iz uvoza.

“Primer za to je automobilska industrija koja svoj profit dobija u velikim serijama. Čim serije zbog krize prodaje padaju, problemi moraju da se rešavaju otpuštanjem radnika. Drugi udar krize biće na firme koje imaju veliko učešće uvoznog repromaterijala, jer su metali berzanska roba čije cene rastu, pa će i naš metalski kompleks biti ugrožen.“

Većina preduzeća metalskog kompleksa već je privatizovana od strane inostranih kupaca ali su posledice globalne finansijske krize u Kragujevcu prvo osetili radnici “Tapacirnice” koju je kupila slovenačka MTU.

Milija Sekulić, direktor te fabrike, kaže da će, zbog smanjenih porudžbina iz Folcvagena, Renoa i BMWa, do kraja ove godine biti otpušteno 20 odsto zaposlenih.

“Pošto je naš program izvozni i opredeljeni smo na evropske proizvođače automobila, nas je prvo stigla recesija tako što su smanjene porudžbine i količine koje isporučujemo, a samim tim i dohodak. Zbog toga smo morali da otpustimo 31 radnika, a planiramo da u decembru otpustimo još 29 ljudi.“

Slična situacija je i u slovenačkoj firmi “Grah automotive” u Batočini u kojoj je, zbog smanjenog obima posla, otkaze dobilo 45 radnika.

U fabrici “Zastava oružje” za sada neće biti otpuštanja ali će, prema navodima direktora Radeta Gromovića, zbog slabe prodaje oružja na američkom tržištu, devizni prihod iz Amerike biti trostruko manji od planiranog.

Miomir Pljakić, direktor fabrike Flores ne planira otpuštanje radnika, jer im poslovi nisu ugroženi, Foto: Branko Vučković
Zbog istih razloga “zamrznut” je i ugovor sa američkim “Remingtonom”, kaže Gromović.

“Svetska globalna finansijska kriza će bitno uticati na poslovanje naše fabrike kao dominantno izvozno orijentisane kompanije. Jednostavno, ‘Remington’ više nije mogao da na potrebnom nivou prodaje ni svoje proizvode tako da smo bili primorani da ‘zamrznemo’našu dosadašnju veoma uspešnu saradnju.”

Za razliku od automobilskog i metalskog kompleksa, u privatnoj kompaniji “Flores” koja se bavi proizvodnjom vrhunskih alkoholnih pića ne planiraju otpuštanje radnika, jer im izvozni poslovi još uvek nisu ugroženi.

Ipak, Miomir Pljakić, direktor “Floresa” kaže da će zbog globalne finansijske krize odustati od planiranih novih proizvodnih programa.

“Nama je za sada izvoz stabilan na američkom, kanadskom, australijskom i evropskom tržištu, tako da još nismo osetili pad prodaje. Ipak, morali smo da odustanemo od nekih proizvodnih programa jer sa ovakvom organizacijom u ovakvom vremenu, možemo da opstanemo samo ako se bavimo proizvodnjom dosadašnjih proizvoda.”

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

XS
SM
MD
LG