Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Političke napetosti i manjinski problemi


Zagreb

Pred skori Dan ljudskih prava, hrvatska Vlada organizirala je, u suradnji sa Hrvatskim helsinškim odborom, konferenciju o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj. Na margini skupa prikupili smo ocjene o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj i o tome – utječu li političke napetosti u regiji na rješavanje manjinskih problema.

Od superlativa do upozorenja da mnogo toga još nije napravljeno – tako bi se mogle ukratko prepričati ocjene o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj što su ih, na margini skupa o ljudskim pravima održanog danas u Zagrebu, iznijeli hrvatski državni dužnosnici i aktivisti. Potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti Jadranka Kosor kazala je kako je po njenoj ocjeni stanje ljudskih prava u Hrvatskoj iznimno dobro, što potvrđuje i činjenica da nema međunarodnog akta ili konvencije koja regulira zaštitu ljudskih prava, a da Hrvatska nije potpisnica, a da je sljedeći korak dosljedna provedba tih konvencija i normi u svakodnevnom životu.

Oštre reakcije Beograda nakon odluke Međunarodnog suda u Haagu da je nadležan za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid i najava kontratužbe, ne ugrožavaju rad hrvatske Vlade na zaštiti ljudskih prava srpske zajednice, kazala je potpredsjednica Kosor na naše pitanje. Koalicijski sporazum sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom, dio je Vladinog programa:


„I mi to, od prve do zadnje stavke ostvarujemo. Naše je stajalište da svatko, bez obzira na ratne tragedije i na posljedice agresije na Hrvatsku, ima pravo na dom i na povratak, i mi to djelotvorno ostvarujemo. Znači tu, odnosi između Hrvatske i Srbije nemaju nikakvog negativnog djelovanja.“


Potpredsjednik Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke Slobodan Uzelac, koji je glavni politički operativac za provedbu točaka koalicijskog dogovora s HDZ-om oko prava i interesa srpske zajednice u Hrvatskoj, u izjavi za naš radio, stanje ljudskih prava opisuje sa mnogo manje superlativa:


„Općenito govoreći – stanje je sve manje loše. Što se tiče političkih okolnosti u kojima se za njih borimo, nije dobro došla ova aktualna situacija vezana za tužbu i protutužbu za genocid. Gotovo da ugrožava odnose među državama. A dobri odnosi između Srbije i Hrvatske su bitan uvjet za ostvarenje ljudskih prava i Srba i Hrvata žrtava rata.“


Stanje ljudskih prava u Hrvatskoj je znatno bolje nego što je bilo u dramatičnim devedesetim godinama, ali nije u svemu savršeno, ocijenio je u izjavi novinarima predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivo Banac:


„Najveći problemi su u onome što naši problemi u Evropskoj uniji (EU) uvijek naglašavaju, a to su vladavina prava i pravosuđe. Ima dosta problema i u raznim drugim dijelovima. Ali masovna kršenja ljudskih prava, koja su bila tipična za devedesete godine, srećom više nisu aktualna.“


Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, slaže se u izjavi za naš radio da je zakonska regulativa na europskoj razini, međutim:


„Najveći je problem što se ti zakoni ne provode i što su daleko od onih ljudi koji su unesrećeni i obespravljeni.“


Džakula kaže kako se ne provodi odredba Ustavnog zakona o manjinama o razmjernoj zastupljenosti u policiji:


„Imamo savjetnika pomoćnika ministra i imamo pomoćnika ministra, a nemamo policajce u mjestima gdje bi trebali biti, kao što su Lapad, Pakrac, Korenica, gdje su Srbi značajna manjina, gdje su zastupljeni. A da ih tamo ima, daleko bi drugačiji bio odnos među građanima, kada bi vidjeli da i u policiji ima pripadnika njihove zajednice.“


Slično je i u pravosuđu ili javnim poduzećima. Primjerice – u Javnom poduzeću „Plitvička jezera“, od 730 zaposlenih, svega je 30 Srba:


„Negdje oko 200 Srba nedostaje. Ne radi se, dakle, o dva čovjeka, već o dvije stotine. Ne mora ih odmah biti 200, ali može ih biti 100-150, pa 170… Međutim, nema pomaka u tom pravcu.“

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG