Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ministri, presešće vam


Branislav Čanak

Budžet Srbije, koji treba da se usvoji do polovine ovog meseca, već je proizveo razmirice između pojedinih vladinih resora. Pojedina ministarstva se ljute zbog onoga što doživljavaju kao premali deo budžetskog kolača koji će dobiti za iduću godinu, a premijer Mirko Cvetković smiruje loptu obećanjem da do 15. decembra, do kada budžet treba da bude usvojen, još ima vremena i da se štošta može izmeniti, iako ne i makro okviri, odnosno dogovoreni deficit od 1,5 odsto bruto proizvoda.

Niko, međutim, kako primećuje Branislav Čanak, lider Sindikata "Nezavisnost" ne postavlja pitanje Vladi zašto se budžet u Srbiji puni tako jadno da na kraju nema ni za koga dovoljno:


"Neko bi konačno mogao da kaže da se budžet ne puni zato što privreda ne funkcioniše. Postoji elementarni nedostatak, ne ubire se porez tamo gde je mogao da se ubire - ova država ne funkcioniše onako kako bi morala da funkcioniše."


Iako su pojedini ministri nezadovljni internom raspodelom budžeta, ako im, kako već najavljuju, radnici izađu na ulice, i to milion njih, verovatno će
zaboraviti na svoja razmažena zanovetanja i shvatiti da ih je - i ministara i zanovetanja - ionako previše na već povijenoj grbači jadne srpske privrede.

U ovim danima u kojima jedna za drugom isplivavaju afere sa ogromnim platama i bonusima direktora državnih preduzeća, sindikalni lideri su konačno podigli glas: ne mogu da shvate zašto u budžetu za iduću godinu nisu planirani topli obrok i regres, uprkos tome što su pre samo tri nedelje sa Ministarstvom rada i socijalne politike potpisali aneks opšteg kolektivnog ugovora kojim se predviđa isplata mesečne nadoknade za topli obrok od 15 i regresa od 75 odsto prosečne zarade u Srbiji. Branislav Čanak je poručio: "Ministri, presešće vam".


On podseća da je aneks ugovora potpisan kada su već svi znali da nas iduće godine čeka kriza:


"Dakle, ta objašnjenja poput svetske ekonomske krize ne piju vodu. Mora da se kaže da u budžetu nije bilo para kada je potpisivano, ali i da ih neće ni biti. Vraćamo se na glavno pitanje, pitanje zašto srpska privreda kaska i zašto nije u stanju da napuni budžet."


Ekonomski analitičar Vladimir Gligorov ocenjuje da je nacrt budžeta zasnovan na relativno optimističkim pretpostavkama i da ako bi došlo do značajnije korekcije kursa dinara, uz njegovu dalju depresijaciju, onda bi inflacija bila ozbiljno podgrejana, što bi dovelo do ozbiljnog pada potrošnje, ali i proizvodnje, što bi rezultiralo padom privrednog rasta. On kaže da će prvi kvartal iduće godine pokazati da li je budžet održiv. Njegov kolega Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja dodaje da Vlada mora istrajati na restriktivnosti budžeta, ali da u tome mora poći od sebe:


"I Vlada bi stezanjem kaiša trebalo da dà primer, a ne da se to stezanje kaiša odnosi samo na stanovništvo. U prethodnom periodu smo se ponašali kao da živimo u nekoj zemlji dembeliji, trošili smo znatno više nego što smo zarađivali i to nam se sada obija o glavu - to je slika neodgovorne ekonomske politike. Sada bi trebalo da Vlada pođe od sebe i da skreše svoje izdatke, da sva preduzeća pod njenom ingerencijom takođe racionalizuju svoja poslovanja, pa da tek nakon toga ukaže stanovništvu na posledice koje može imati bilo kakvo povećavanje zarada iznad ostvarene produktivnosti rada, odnosno realizacije koja postoji u privredi."


Vođa sindikata Branislav Čanak o aroganciji vladajuće, nikad site, elite:


"Oni to međusobno, klanovski, podele, možda se malo i posvađaju, kao što su se sada posvađali oko delova budžeta, ali mi nikada nismo imali priliku da se i mi malo posvađamo - nikada nismo imali priliku da i mi tražimo deo kolača. U ovoj i svim prilikama i neprilikama odlučili da srežu ionako bedan budžet za socijalno-ekonomski savet, a usta su im puna socijalnog dijaloga. Kako da im verujem kada pričaju o socijalnom dijalogu, a režu budžet koji je inače sramotno nizak?


RSE: Da li će radnici izaći na ulice?


"To nema veze sa sindikatom. Izaći će oni sami od muke, ukoliko ih ne izvede niko, a bolje bi bilo da ih neko izvede jer taj onda može i da ih vrati – ukoliko izađu sami, više ih niko neće vratiti."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG