Dostupni linkovi

Promovisan novi album Gorana Bregovića


Goran Bregović
Goran Bregović

Goran Bregović, nekadašnji lider "Bijelog dugmeta" i, verovatno, jedno od najznačajnih imena sa muzičke scene prostora bivše Jugoslavije, predstavio je danas svoj novi album – "Alkohol". Ograđujući se od bilo kakve afirmacije ove supstance, Bregović kaže da je, upravo, sva tradicionalna muzika Balkana pisana za piće.

Najnoviji diskografski proizvod Gorana Bregovića predstavlja kontinuitet njegovog rada na promociji specifične fuzije popularne muzike sa tradicionalnom polifonom muzikom Balkana, kojoj je, sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane", posvećen poslednjih dvadesetak godina.


Album "Alkohol" sastoji se iz dva dela, iz upravo promovisane "Šljivovice" i "Šampanjaca" koji bi, kako najavljuje Goran Bregović, na tržištu trebalo da se pojavi u martu sledeće godine:


"Obe ploče su snimljene uživo. Na "Šljivovici" se uglavnom nalazi program koji sam izvodio u Guči i koji mi se dopao. Kada smo dobili poziv da sviramo u Guči, svirali smo program koji inače nismo svirali do tada. Nikada nismo svirali taj program koji smi svirali u Guči, to je nešto što inače sviramo samo za nas, u garderobama."


Nastup u Guči pokrenuo je, istovremeno, i inspiraciju za naziv albuma:


"Na toj pozornici u Guči mi je nekako išao alkohol. Kasnije, kada sam gledao taj snimak koncerta, činilo mi se kao da sam se napio. Inače, ja ne pijem, samo ponekad na koncertima popijem. Tada sam pomislio da bi mogao da napravim jednu ploču koju bih nazvao "Alkohol". Taj prvi deo koji se zove "Šljivovica", to je muzika za teški alkohol, vesele pesme orkestrirane za moj trubački orkestar."


U prvom delu "Akohola", pod firmom "Šljivovica", zavedeni su i neki od hitova "Bijelog dugmeta" – "Na zadnjem sjedištu moga auta", "Za Esmu", "Napile se ulice" i "Zamisli". U tom odabiru, Bregović kaže da se nije rukovodio posebnim kriterijumima:

"Stavio sam ono što moji vole da sviraju - imam orkestar koji voli da svira. Imamo program koji uglavnom izvodimo, ali imamo i pesama koje sviramo samo za sebe. Među tim stvarima koje sviramo samo za sebe ima i 4-5 pesama Bijelog dugmeta i te stvari smo svirali i u Guči. Kada sam posle preslušavao snimke te pesme su mi se dopale, kao da imaju neku početnu energiju kakvu su imale u ono staro vreme. Ploča je starinska, nema ništa modernog na njoj, ali kada je pustim imam osećaj kao da sam na pozornici – ima nečega prirodnog u njoj."

Kako novu Bregovićevu ploču vidi rok- kritičar Petar Janjatović:


"Prilično je teško govoriti o Bregoviću mimo konteksta njegovog neospornog i ogromnog aranžerskog talenta. To je on i dokazao, u poslednjih dvadesetak godina, izuzetno velikim uspehom u svetu, a da pri tome, objektivno govoreći, Bregović nije napisao novu pesmu u tih poslednjih dvadesetak godina. Ta reciklaža je, dobrim delom, trend i u celom svetu i on to koristi na majstorski način."


Imajući uvid u kompletan opus koji nudi dvodelni "Alkohol", Petar Janjatović prepoznaje nit kojom je Bregović povezao ova dva kulturološki suprotstavljena pića:


"To se negde u tematskom i muzičkom smislu zaista rasteže. Dakle, od vulgarnog doživljaja rakije brlje do fensi pića zvanog šampanjac. Na ovom disku se nalaze neki veoma zanimljivi aranžerski zahvati, ali takođe i atmosfera i miris šatre – pravi balkanski deft."


Bregović nije imao dilemu oko naslova albuma, budući da će sigurno biti i onih koji u naslovu vide afirmaciju poroka:


"Gledao sam neku televizijsku emisiju koja se bavila upravo alkoholom ili pušenjem, nisam siguran. Svaka stvar može da se upotrebi i zloupotrebi."
XS
SM
MD
LG