Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prazna obećanja i pust Sveti Stefan


Sveti Stefan

Privatizacija elitnih crnogorskih ljetovališta Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže prije dvije godine je proglašena izuzetnim uspjehom vlasti i dolaskom proslavljenog svjetskog brenda na domaće tržište. Tada je najelitnije hotele Budvanske rivijere na trideset godina zakupio singapurski Aman Rizorts, uz mnoštvo obećanja o velikim ulaganjima i bogatoj klijenteli. Umjesto toga, Sveti Stefan je u mraku, a njegovi mještani ogorčeni su zbog neispunjenih obećanja.

Više od dvije godine nakon zakupa nekada elitnih crnogorskih ljetovališta Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža su zaključani:

"Na Svetom Stefanu počela je da se renovira jedna kuća, a tamo ih ima trideset šest; ovo je treća godina kako se ta kuća renovira, i ako se nastavi ovakvim tempo, najvjerovatnije će hotel biti renoviran za 108 godina."

Krsto Rađenović je kao opozicioni odbornik, ali i mještanin Svetog Stefana, ogorčen zbog neispunjenih obećanja crnogorskih vlasti i singapurske kompanije Aman Rizorts:

"Smatram da je to jedan sraman čin i ministra turizma i potpisnika ugovora predstavnika HTP Budvanska rivijera i HTP Miločer, koji ništa nijesu uradili da se taj ugovor sprovede. A znamo kako su najavljivali dolazak Amana kao dolazak finansijskog buldožera Ferarija i tako dalje, a sada , što imamo - gomilu smeća ispred hotela Sveti Stefan, ispred hotela Miločer, dok je mala plaža zagrađena."

Izdavanje u tridesetogodišnji zakup najpoznatijih hotela u Crnoj Gori 2006. je proglašeno privatizacionom ekskluzivom, a dolazak Aman Rizortsa u Budvu velikim uspjehom vlasti. Podsjetimo, tadašnji direktor HTP Budvanska rivijera, jedne od potpisnica sporazuma o zakupu, bio je Duško Lalićević:

"Aman Rizorts je jedna od najpoznatjih hotelskih svjetskih kuća. Njihove cijene noćenja su od 800 dolara do 7 000 dolara. Cijena spavanja u njihovom hotelu u Francuskoj je 800 dolara. Teško mogu da kažem koliko mogu biti njihova ulaganja, ali naša je procjena da ispod 20 miliona dolara teško se može dovesti Sveti Stefan do onog nivoa kakav bi svi željeli da postigne u bliskoj budućnosti."

Umjesto nove bogate klijentele, stara klijentela polako odlazi iz Svetog Stefana. Mještanin Krsto Rađenović:

"Poznate turističke agencije sa ruskog tržišta su počele da napuštaju naše mjesto. Travel Centar je potpuno napustio Sveti Stefan, dok je R Tours s pola kapaciteta radio u odnosu na ranije godine."

RSE: Koji su razlozi navedeni?

Rađenović: Grad hotel Sveti Stefan ne radi, plaže oko Svetog Stefana nijesu pristupačne za goste iz mjesta, i zato gosti sa ruskog tržišta izbjegavaju Sveti Stefan.

Iz Aman Rizortsa najavljuju da bi nekoliko puta odlagano otvaranje hotela Miločer trebalo da se desi krajem ovog mjeseca, a da će se novi hotel na mjestu Kraljičine Plaže otvoriti 2010. Da li će renoviranje Svetog Stefana biti završeno do narednog ljeta kako se obećava teško je predvidjeti jer ozbiljniji radovi nijesu ni počeli. Ipak, vlasnik kompanije Adrijan Zeka ima zanimljive planove:

"Novi hotel na mjestu Kraljičine Plaže neće biti u našem prepoznatljivom kotidž stilu već ćemo praviti četvorospratni objekat u vidu lokalne arhitekture. Gradićemo po ugledu na hotel Legijen."

Mještani Svetog Stefana skeptični su kada govore o budućnosti svog kraja:

"Od tih obećanja nema ništa. Gosti sa Svetog Stefana odlaze. Kao što i sami vidite, ovdje nema nijednog svijetla uveče da radi, kako u januaru, tako je u avgustu."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG