Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obamin kabinet oponenata


Barack Obama i Hillary Clinton

Neposredno nakon što je izabrani američki predsjednik Barack Obama predstavio svoj tim za "drugačiju Ameriku" svjetski političari i mediji su pozdravili nove-stare ljude u administraciji koja preuzima posao 20. januara 2009., nakon predsjedničke inauguracije. Očekivanja su velika, a ugledni Times je primjetio da je Obama napravio kabinet oponenata, slično kao što je nekada postupio i Abraham Lincoln.

Barack Obama još je jednom pokazao da može i hoće promjene, čak i po cjenu da mu u najužem kabinetu sjede izravni rivali. Hillary Clinton, suparnica za nominaciju Demokrata u utrci za Bijelu kuću, kao državna tajnica, i Robert Gates kao čovjek iz Busheve administracije. U timu je još nekoliko washingtonskih političkih i vojnih veterana, što je odmah otvorilo pitanje brzine i spremnosti da se provedu najavljene reforme.

Skeptike je Obama razoružao, ističući kako nije promijenio mišljenje da se američki vojnici trebaju povući iz Iraka u roku od 16 mjeseci, ali i oprezno dodao kako će se konzultirati sa vojnim vrhom oko toga. Mnogi smatraju da je njegov novi tim ipak nešto .više centristički od onoga što su glasači priželjkivali. Sam Obama je kazao da je razlog što je doveo iskusne političare, to što sam nema dovoljno iskustva, ističući da očekuje žetsoke rasprave u Bijeloj kući.

No, ipak on će biti taj koji kreira politiku, koju njegov tim provodi. Očekujem da oni provode dogovoreno, jer je stiglo vrijeme za novi početak i Amerika se kao vodeća sila mora spremno suočiti s izazovima 21. stoljeća. Obama nije spomenuo Busha i njegovu administraciju koja je promijenila, na lošije, imidž Amerike u posljednjih osam godina, no jasno je kazao da je potrebna nova strategija suočavanja sa svjetskim problemima.

"Da bismo u tome uspijeli moramo imati novu izbalansiranu strategiju koja koristi sve elemente američke snage - vojne, diplomatske, zakonodavne, sigrnosne prednosti, našu ekonomsku snagu i snagu moralnog primjera", rekao je Obama.

Analitičari se najčešće pitaju kako će dvojac Obama - Clinton funkcionirati. Robert Spitzer, profesor političkih znanosti na sveučilištu u New Yorku kaže kako Hillary svoj novi posao vidi kao prestižnu alternativu za gubitak predsjedničke nominacije, te da je ona dovoljno pragmatična i da će provoditi Obaminu, a ne neku svoju vanjsku politiku.

S njim se slaže i Michael O'Hanlon sa Brooking Instituta u Washingtonu. On čak ocjenjuje da će dvojac Obama - Clinton biti izuzetno uspješan, iako možda neće postati dobri prjatelji kao što je to u 19. stoljeću bio slučaj s predsjednikom Lincolnom i njegovim državnim sekretarom Williamom Sewardom koji su uspijeli prevladati jaz poltičkih razlika i razvili izuzetno prijateljstvo.

Reakcije svjetskih državnika na nominaciju Hillary Clinton za novu šeficu State Departmenta izuzetno su pozitivne, očekivanja su velika, kao što je i veliki izazov novom američkom predsjedniku i njegovom timu u vremenu kada se svijet suočava s jednom od najvećih globalnih ekonomskih kriza.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG