Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Strmoglavi pad na Wall Streetu


Burza u New Yorku

Potvrda da su Sjedinjene Države u recesiji i znakovi koji ukazuju na produljeno razdoblje gospodarskog opadanja, u ponedjeljak su izazvali strmoglavi pad dionica na Wall Streetu, s indeksom Dow Jones koji je izgubio gotovo 700 bodova, ili više od polovice prošlotjednih dobitaka.

Svi glavni indeksi pali su za više od 7 posto, a najširi indeks Standard & Poor's 500, gotovo 9 posto.


Indeks Dow Jones pao je za 679.95 bodova ili 7.7 posto, na 8.149,09 bodova, uz rušenje vrijednosti dionica svih 30 kompanija koje obuhvaća. Indeks S&P 500 potonuo je za 8.9 posto na 816.19 bodova, s rekordnim padom dionica financijskog sektora unutar indeksa za 17 posto. Indeks tehnoloških kompanija Nasdaq Composite pao je za 9 posto na 1.398,07 bodova.


Gotovo 38 dionica je padalo na svaku koja je rasla na newyorškoj burzi NYSE.


Pad je počeo odmah na početku trgovanja, s pomiješanim izvješćima o početku blagdanske sezone 'shoppinga', nakon vikenda za Dan zahvalnosti - 'Thanksgivinga', koji su izazvali zabrinutost zbog kontinuiranog pada domaće potrošnje, okosnice gospodarstva SAD koja čini oko 70 posto brutto domaćeg proizvoda - BDP-a.


Prema preliminarnim podacima ShopperTrak RCT-a, tvrtke za ispitivanje tržišta koja prati više od 50.000 trgovina, prodaja za Thanksgiving vikend rasla je samo umjereno.


Iako je potrošačka groznica izazvana rekordnim sniženjima na 'Crni petak', donijela rast prodaje od 7 posto, ShopperTrak-ova Procjena nacionalne prodaje (NRSE) kombinirana za Crni petak i Crnu subotu, pokazala je rast prodaje od samo 1.9 posto u odnosu na 2007., s ukupnim prometom od 10.6 (petak) i 6.0 (subota) milijardi dolara.


Ulagači strahuju da to najavljuje katastrofalnu blagdansku sezonu, na koju otpada oko 40 posto godišnjeg prometa u maloprodaji u SAD-u. Povrh toga, izvješća o padu industrijske proizvodnje i izgradnje kuća, dodatno su zabrinuli ulagače.


Govori predsjednika središnje banke - Federalnih rezervi, Bena Bernankea i ministra financija Henrya Paulsona, s najavama novih mjera za ublažavanje financijske krize, nisu umirili ulagače i rasprodaja dionica nastavljena je sve do zatvaranja burze.


Nacionalni ured za ekonomska istraživanja - NBER, koji se smatra arbitrom za ocjenu o širenju ili stezanju ekonomije, u ponedjeljak je objavio da je gospodarstvo SAD u recesiji od prosinca 2007. godine.


"Nažalost, dvije trećine američkog gospodarstva temelji se na potrošnji Amerikanaca. Kada se potrošač povuče, gospodarstvu je teško vratiti snagu", ocijenio je Mike Stanfield, direktor VSR Financial Services.

(Izvor: Hina)

XS
SM
MD
LG