Dostupni linkovi

Obama predstavlja tim za nacionalnu bezbednost


Barack Obama

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama predstaviće danas svoj tim za nacionalnu bezbednost. Očekuje se da Hilari Klinton imenuje za državnog sekretara. Obama će se popodne (u 16.40 po srednjoevropskom vremenu) obratiti javnosti iz Čikaga. Američki mediji izveštavaju da se očekuje da Obama ostavi Roberta Gejtsa na mestu ministra odbrane i da će general Džejms Džons /James L. Jones/, bivši NATO komandant biti imenovan za savetnika za nacionalnu bezbednost.

Ključna imena iz Obaminog tima za nacionalnu bezbednost već su poznata ali svakako da najveću pažnju javnosti izaziva Hilari Klinton, supruga bivšeg američkog predsednika i Obamina rivalka u kampanji Demokratske stranke za nominaciju za predsedničku kandidaturu. Danas su njih dvoje u dobrim odnosima. A ona je viđena kao ličnost sa snažnim i nepokolebljivim stavovima u vezi sa brojnim izazovima sa kojima će se tim za nacionalnu bezbednost suočiti. Ovi problemi podrazumevaju izbegavanje mogućnosti da Indija i Pakistan pribegnu ratu nakon napada u Mumbajiu, koji su odneli skoro 200 života. Tu je i borba protiv terorizma na globalnoj sceni, uspostavljanje stabilnosti u izraelsko-palestinskom konfliktu, ponašanje prema iranskim pokušajima da stvore nuklearno oružje, klimatske promene i svetska zdravstvena kriza. I, naravno, postoje i dva rata, u Iraku i Avganistanu, od kojih su oba fokusirana na nove diplomatske napore u dolazećoj godini.

Novi savetnik za nacionalnu bezbednost general Džejms Džons, čije lice ne odaje emocije, je veteran i na vojnom i diplomatskom polju. Bivši komandant NATO i marinaca Džons je prethodno bio i na čelu kongresnog panela istrage o bezbednosti u Iraku i bio je specijalni američki izaslanik za Bliski istok. On je nepokolebljiv u proceni situacije i na taktičkom i na strategijskom nivou i dobija rezultate bez pribegavanja konfrontaciji.

I na kraju sa Robertom Gejtsom, kao ministrom odbrane, Obama je zakoračio na teritoriju Republikanske partije. On je tražio od Gejtsa, bivšeg šefa CIA-a, da ostane u njegovom timu isto ono što je bio u Bušovoj administraciji. Gejts je viđjen kao pragmatičar koji se zalagao za slanje dodatnih trupa u Irak zbog poboljšanja bezbednosti. On je potpuno upoznat sa stanjem u Iraku i Avganistanu, i to će svakako pomoći Obami da ta pitanja što uspešnije razreši.

Ostala imenovanja koja se očekuju danas su da guverner Arizone Dženet Napolitano bude sekretar za unutrašnju bezbednost i Suzan Rajs za američkog ambasadora u UN.

XS
SM
MD
LG