Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Clinton protiv Clinton


Hillary Clinton na skupu Demokrata

Od suparnika do suradnika.Hillary Clinton više se neće nadmetati sa Barakom Obamom.

Godine 2001. napušta Bijelu kuću kao Prva Dama da bi je od 2009. redovno posjećivala kao državni sekretar. Novoizabrani predsjednik Obama traži od gospođe Clinton da gospodin Clinton prekine sa svim aktivnostima koji bi mogli doći u sukob sa njenim budućim radom državnog sekretara. Hillary i Bill Clinton – par još od studentskih dana, dvije jake ličnosti i dvije sjajne karijere koje se paralelno razvijaju. Pomno praćeni okom javnosti često bi provocirali komentare u medijima – ko je jači i ko kome ''smeta''!

Hillary Rodham sa kongresmenima, 1968.


Hillary, 1950.

Hillary i Bill Clinton, 1976.

Njena tridesetgodišnja avantura u političkom i privatnom životu koja je preživjela prevaru, istragu, poraze, padove i uspone uz veliki interes javnosti širom svijeta nikada je nije uništila niti pokolebala. Njen je životni put počeo 26. listopada 1947. U svojoj autobiografskoj knjizi ''Živjeći Povijest'' bestseleru objavljenom 2003. godine Hillary Clinton ovako piše o sebi:

“Kćerka oca koji je bio nepokolebljivi konzervativac i majke koja je bila mnogo više liberalna, studentski aktivista, branilac prava djeteta, advokat, Bilova supruga i Chelsina majka.“

Bill Clinton ,Hillary i Chelsea, 03.11.1992.

Bill Clinton i Hillary ples na plaži Megan, US Virgin Islands, 04.01.1998.


Predsjednik Bill Clinton i Prva dama Hillary Clinton,Washington, 20.01.1993.

Bila je Prva Dama SAD koja se nije zadovoljavala samo sa tom ulogom, već je aktivno učestvovala u političkom životu. HILLARYLAND – kako su zvali dio Bijele kuće u kojem je Hillary radila sa svoji timom, agitirao je u korist njenog plana bolje zdravstvene zaštite, promovirao je obrazovanje i zaštitu prava obitelji i djece, a na svjetskoj sceni Hillary se pojavljivala kao branilac, ljudskih prava, prava žena i demokratskih principa. Obišla je više od 50 zemalja svijeta.

Hillary Clinton i MajkaTeresa, Washington,19.06.1995.

Hillary Rodham Clinton u posjetu Južnoj Africi, 19.03.1997.

Hillary Clinton sa djecom Tuzle, 26.03.1996.

2000-e godine izabrana je u Senat SAD grada New York-a. Autor je nekoliko knjiga: “Pozivnica za bijelu kuću“,“Dragi Socks, Dragi Buddy“, “Dječja pisma prvom kućnom ljubimcu“, “Lekcije koje nas uče djeca“, “Traje predugo“ kao i najpoznatija, autobiografska knjiga “Živjeći Povijest“.

Bila je veliki protivnik novom američkom predsjedniku, kad je tu bitku tijesno izgubila – prihvatila je poraz i postala njegov timski igrač. I njeni protivnici i njene pristalice složiće se u jednom – Hillary Rodham Clinton je kao političar, kao majka, supruga i kao žena izuzetno jaka, markantna ličnost.

Barack Obama i Hillary Clinton , 27.06.2008.

Hillary Clinton u Austinu, 03.03.2008.

Barack Obama i Hillary Clinton u javnoj raspravi u Austinu, 21.02.2008.

Jedna stara narodna poslovica kaže – Iza svakog uspješnog muškarca stoji jedna žena. Možda je iz tog razmišljanja nastala ova šala: Vozeći se u taksiju Hillary i njena prijateljica iz djetinjstva su neobavezno razgovarale. Odjednom prijateljica primjeti da je taxi-vozač Hillaryn bivši dečko još iz gimnazijskih dana. Mudro primjeti i kaže:" Vidiš Hillary da si se udala za njega sad bi bila samo jedna žena taxi-vozača.!'' Hillary, brza kao uvijek reagira ovako: ''Ne, draga ne bih, on bi bio predsjednik!''


Hillary Clinton, West Virginia, 13.05.2008.

XS
SM
MD
LG