Dostupni linkovi

Hrvatska predsjeda Vijećem sigurnosti


Vijeće sigurnosti UN

Hrvatska od danas preuzima jednomjesečno predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a, a prva sjednica Vijeća na kojoj će i formalno preuzeti tu dužnost zakazana je za utorak prijepodne.

Nakon toga će hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica na tiskovnoj konferenciji predstaviti raspored rada za prosinac.

Vijeće sigurnosti UN-a za ponedjeljak 1. prosinca nema zakazanu sjednicu ili konzultacije, a veleposlanik Jurica održat će danas nekoliko bilateralnih sastanaka s veleposlanicima zemalja članica Vijeća, na kojima će biti riječi o programu i prioritetima rada u prosincu, saznaje se iz Stalne misije RH pri UN-u.


Tijekom predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a, Hrvatsku očekuje zgusnuti raspored rada, zbog brojnih mandata mirovnih misija UN-a koji dospijevaju na obnovu, a Vijeće će vjerojatno biti i pod pritiskom aktualne krize u DR Kongu.


U navedenom razdoblju, Vijeću sigurnosti UN bit će podneseno nekoliko izvješća o djelovanju misija i insititucija UN-a, uključujući i izvješća predsjednika i glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), posvećena provedbi strategije dovršetka rada Suda.


Jedno od prvih takvih izvješća najavljeno je za petak, kada bi Vijeće sigurnosti UN-a o stanju u BiH trebao izvijestiti Visoki predstavnik međunarodne zajednice Miroslav Lajčak.


Središnji događaj jednomjesečnog hrvatskog predsjedanja Vijećem sigurnosti UN-a, bit će tematska rasprava Vijeća zakazana za 9. prosinca, pod nazivom "Globalna sigurnost i međunarodni terorizam", čiji se odabir oslanja na hrvatsko predsjedanje Protuterorističkim odborom (CTC) Vijeća sigurnosti UN-a, od početka godine.


Na raspravi, kojoj su aktualnost dodatno povećali ovotjedni teroristički napadi u Mumbaiju, u Indiji, sudjelovat će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a nakon nje će vjerojatno biti objavljena predsjednička izjava Vijeća.

(Izvor: Hina)


Vijeće sigurnosti UN-a tijekom prosinca očekuje i rasprava o stanju na Bliskom istoku, te o stanju u Burundiju. Vijeće sigurnosti pozorno će pratiti razvoj situacije u nekoliko zemalja, uključujući DR Kongo, Somaliju i Gvineju Bisao.

XS
SM
MD
LG