Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatsku za predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN čeka zgusnuti raspored


Hrvatska će u ponedjeljak preuzeti predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN za prosinac, ulazeći, na polovici mandata, u najzahtjevnije razdoblje svog dvogodišnjeg članstva u 15-članom izvršnom tijelu Svjetske organizacije, navodi Hina.

U jednomjesečnom predsjedavanju Vijećem sigurnosti UN, članice se smjenjuju po abecednom redoslijedu svojih naziva na engleskom jeziku, a Hrvatska (Croatia) dolazi poslije Kostarike (Costa Rica), predsjedavajuće u studenome.

Prosinac je uvijek ispunjen zgusnutim rasporedom, zbog brojnih mandata mirovnih misija UN-a koji dospijevaju na obnavljanje, a Vijeće se vjerojatno biti i pod pritiskom aktualne krize na istoku DR Konga. Između ostalog, za vrijeme predsjedavanja Hrvatske Vijeće UN će pratiti slijedeća događanja:

Hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica, 2. prosinca održat će konferenciju za tisak, na kojoj će predstaviti raspored rada Vijeća sigurnosti UN u prosincu i prioritete hrvatskog predsjedavanja. Hrvatska će biti domaćin tematske rasprave Vijeća sigurnosti 9. prosinca, pod nazivom "Globalna sigurnost i međunarodni terorizam", čiji se odabir oslanja na hrvatsko predsjedavanje Protuterorističkim odborom (CTC) Vijeća sigurnosti UN, od početka godine. Na raspravi, čiju su aktualnost dodatno povećali ovotjedni teroristički napadi u Mumbaiju, u Indiji, sudjelovat će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a nakon nje će vjerojatno biti objavljena predsjednička izjava Vijeća. Od ostalih pitanja s kojima će se u prosincu baviti Vijeće sigurnosti, najavljeno je i izvješće o stanju u BiH Visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka. Vijeće sigurnosti UN bi se pod predsjedavanjem Hrvatske trebalo baviti i aktualnom krizom s piratima u Somaliji, odnosno obnoviti rezoluciju 1816 o mjerama za borbu protiv piratstva, te mandat skupine za nadzor sankcija Somaliji, koji ističu 2. i 20. prosinca.

Tako će, i bez nepredviđenih kriza koje ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost, te traže hitno sazivanje i reakciju Vijeća sigurnosti UN, Hrvatska kao predsjedavajuća u prosincu imati do kraja ispunjen raspored.


XS
SM
MD
LG