Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština CG najveći štediša od svih parlamenata u okruženju


Predrag Popović

Gost je predsjednik opozicione Narodne stranke, Predrag Popović, sa kojim razgovaramo o novoj strategiji opozicije sa ciljem formiranja jedinstvene srpske stranke, koja bi okupila sve partije sa srpskim predznakom u Crnoj Gori.

RSE: Iako opozicioni lider, vi ste ipak najoštriji kritičar posljednjih nekoliko strategija koje su opozicione stranke pripremale. Isti je slučaj i ovoga puta, kada pojedinačno najjača partija, Srpska narodna stranka, želi transformisati stranku i koaliciju Srpska lista u novu jedinstvenu partiju koja bi zastupala interese Srba u Crnoj Gori. Zašto ne vjerujete u takvu mogućnost?

Popović: Prvo jedna mala ograda oko toga da su oni najjača opoziciona stranka. Vidjet ćemo kolika je njihova snaga tek kada oni samostalno izađu na izbore. To je sada nepoznanica. Da li oni zastupaju srpske nacionalne interese? Sudeći po onome što izjavljuje njihov lider, gospodin Mandić, konstatacijom da su sve velike stvari u Crnoj Gori završene, očigledno je da oni namjeravaju da prefiks srpski iz imena stranke brišu. Očigledno da oni smatraju da je srpsko nacionalno pitanje u Crnoj Gori riješeno.

RSE: Ali ni Narodna stranka nema prefiks srpski u imenu?

Popović: Nema taj prefiks, ali Narodna stranka je najstarija stranka. Njoj nisu potrebni nikakvi prefiksi, niti objašnjenja. Narodnu stranku su osnovali najviđeniji Crnogorci prije 100 i nešto godina. Mi samo nasljeđujemo ono što su oni utemeljili davne 1906. godine. U vrijeme kada je Narodna stranka formirana i konstituisana, kao utemeljivač parlamentarizma u Crnoj Gori, nije se postavljalo pitanje nacionalnog identiteta Crnogoraca, tako da mi ni danas ne smatramo da je to pitanje sporno. Po nama, Srbi i Crnogorci, bez obzira na to kako se u nacionalnom smislu izjašnjavaju, su jedan te isti narod - to su bili, to jesu i to će biti. Kod Narodne stranke oko toga nema nikakve dileme.

Ne rješava se samo pitanje u nazivu stranke. Naziv Srpska liste bio je mamac za srpski orijentisano biračko tijelo, misleći da će Srpska lista riješiti one probleme koji su nacionalni Srbi istakli, s punim pravom, kao probleme bez čijih suštinskih rješenja nema dugoročne stabilnosti u Crnoj Gori. Gospodin Mandić sada tvrdi da su sva važna pitanja u Crnoj Gori riješena i da oni više nemaju potrebe ni da se nazivaju srpskom strankom, već da se okreću nekim vrijednostima koje nemaju više nikakve veze sa tim pitanjima. Kako će se ta stranka dalje ponašati i kako će građani odgovoriti na taj njihov novi politički performans, a ja bih rekao prevaru, vidjet ćemo. Isto je bilo i kada su formirali Srpsku listu jer su tada objašnjavali da je ona formirana da bi riješila sve te kompleksne probleme srpskog nacionalnog pitanja u Crnoj Gori. Vidimo kako su ih riješili. Oni smatraju da je to sada praktično završena priča. Neka građani sami, koji su za njih glasali, izvuku pouku iz toga što je Srpska lista uradila.

Što se tiče zadnje inicijative, koja nije samo njihova, nego i SNP-a i Pokreta za promjene, oko organizacije okruglih stolova - mi ne podcjenjujemo tu ideju, ali u ovom trenutku ne vidimo razloga za organizaciju tih okruglih stolova jer mi smo u Parlamentu opozicija. Pošto smo riješili pitanja direktnih prijenosa u Parlamentu, imamo mogućnost da sva ta pitanja, oko kojih bi inače vodili raspravu za okruglim stolom, rješavamo pred licem cijele javnosti u Parlamentu. Ne mislim da će se okruglim stolovima išta bitnije riješiti u Crnoj Gori, odnosno da ćemo vlast nešto uzdrmati. To je trošenje energije i vremena na ideju, koju oni najavljuju kao spasonosnu, a koja neće dati nikakav očekivani rezultat.

RSE: Gospodin Mandić, makar prema prvim najavama, koaliciju Srpska lista želi da transformiše u partiju centra, umjesto u ekstremno desnu stranku, kako je mnogi doživljavaju zbog učešća srpskih radikala. Zar vam se to ne čini dobrim ciljem, upravo u smislu integrisanja crnogorske opozicije?

Popović: Nisu tu samo srpski radikali. Srpska lista je konglomerat od šest stranaka i dvije nevladine organizacije. Kada vidite šta je sama ta ideja proizvela kod njih i kakvu svađu unutar same Srpske liste, koja je tek počela, a imajući u vidu ranija iskustva, možemo samo da pretpostavimo kako će se to završiti. Postavlja se pitanje zapravo šta je njihov krajnji cilj?

Ne mislim da se može pitanje dugoročne stabilnosti Crne Gore riješiti bez rješavanja statusa srpskog naroda u Crnoj Gori. To pitanje vezano i za status i za simbole u Crnoj Gori, vezano i za položaj u Ustavu Crne Gore, za položaj srpskog jezika, mora da se riješi. Tu su ostala sva otvorena pitanja neriješena. Sada gospodin Mandić otvara tu perspektivu, kao on želi da objedini sve srpske stranke. Izvinite, te srpske stranke nisu nikada bile objedinjene. Jedino smo pod istim kišobranom bili u bloku za zajedničku državu, koju je Mandić razvalio prije dvije godine formirajući Srpsku listu sa namjerom da sve srpske stranke okupi pod jedan krov. Sada, kada je Lista imala zapažen rezultat, uz ozbiljnu manipulaciju kojom se oni služe, on razvaljuje i tu Srpsku listu, otvara proces u Srpskoj narodnoj stranci i pravi potpuni haos na tom polu. Onda se s pravom postavlja pitanje šta je njihov krajnji cilj? Šta oni zapravo rade na političkoj sceni? Da li je to borba za neke ciljeve? Da li je to borba za rušenje režima ili borba za očuvanje privilegija? Jedna priča je dala rezultat u jednom vremenu i ta je priča završena. Sada moraju to da pakuju u neko novo ruho, u neku novu prevaru za sljedeće izbore.

RSE: Na kritike i argumente koje vi iznosite, vaše kolege iz opozicije iznose protiv kritike, pa čak i uvrede. Imali smo prilike da ih čujemo, poput tvrdnji da se vi, kao manja stranka, pokušavate izboriti za svoje lične interese, a ne za interese prosrpskog dijela opozicije u Crnoj Gori.

Popović: Da su te njihove konstatacije tačne, Narodna stranka bi se njima, kao velikima, udvarala da bi obezbjedila sebi lagodno mjesto i privilegiju uz neku koaliciju. Prošli bi izbore, osvojili mandata koliko je nama dovoljno, pošto oni tvrde da smo mi tu zbog tih privilegija. Stvarnost je potpuno drugačija.

Mi vodimo jednu principijelnu borbu od početka, od formiranja Srpske liste, smatrajući ih pogubnim po interese srpskog naroda, po interese Crne Gore, onog njenog istorijskog trajanja. Da nam je interes lični, mi bismo to aminovali, kao što to rade neke strankice, kojima je važno da njihovi lideri dođu do nekog mandata i misle da će time riješiti problem.

Stalno parolaški ponavljaju da su Srbi. I mi smo Srbi, ali mi želimo da taj problem riješimo, da Crna Gora bude jedna pravna, demokratski organizovana država na evropskim principima, u kojoj će svako imati svoje mjesto, u kojoj ćemo se svi poštovati, gdje ćemo poštovati Crnu Goru kao svoju matičnu državu. Kada smo kazali poslije referenduma da je Crna Gora naša matična država, ma kako se ko odnosio prema njoj, da smo mi tu autohtoni narod koji je stvarao tu Crnu Goru, nas su tada optuživali, zajedno sa Mandićem, da smo mi izdajnici, proglašavajući Srbiju svojom matičnom državom.

RSE: Sa svim ovim što se događa u opoziciji i pokušajima gospodina Mandića da transformiše Srpsku listu, sa nedavnim potresima u Pokretu za promjene, koji će 20. decembra rezultirati reizborima ili izborima u stranci, slijede parlamentarni izbori, ako sve bude kako treba, na jesen naredne godine. Kakve su šanse opozicije da nešto učini, obzirom na svu situaciju u njenim redovima?

Popović: Mi smo se kao stranka zalagali za jedinstvenu listu. Nama je ključni razlog političkog djelovanja bio jedna lista protiv režima. Da se to uradilo na vrijeme, ne bi bilo potresa, ni u Srpskoj listi, ni u Pokretu za promjene. Mi bismo imali jasno definisan programski cilj i građani bi tačno znali za šta je konstituisana ta opoziciona lista, istakli bi nekoliko nespornih zajedničkih ciljeva za koje se svi zalažu.

RSE: Koji bi to mogli biti nesporni ciljevi, pošto kada se god pomenu upravo ti nesporni ciljevi, opozicija se razjedini? Koje bi to moglo bit tačke oko kojih bi se svi složili?

Popović: To je Crna Gora kao dio Evropske unije i sve što se pod tim podrazumijeva. One stranke koje ne bi stale iza te ideje, a ima nekih marginalnih stranaka koje su protiv toga, koje ni sada ne predstavljaju nikakvu političku snagu, niti bi mogle ičim da poremete politički cilj cijele opozicije. To je to što smo mi govorili. Moramo da pošaljemo poruku Evropi i svijetu da mi nećemo dovoditi u pitanje one ciljeve i one standarde za koje se demokratski svijet već izborio, naprotiv, da ćemo nastojati svojim činjenjem da ih instrumentalizujemo i da se izborimo za njihovu primjenu u samoj Crnoj Gori.

Problem implementacije evropskih standarda je najozbiljniji problem u Crnoj Gori, ne donošenje zakona, nego implementacija. Na žalost sa time zajedno ne idu razni mitinzi i poruke koje su u direktnoj suprotnosti sa tom idejom i njih su najčešće plasirali, i to vrlo ekstremno, predstavnici Srpske liste i sam Mandić.


RSE: Vlada je predložila da se za narednu godinu za više od milion eura smanje budžetska sredstva za rad parlamentarnih partija. Kako to doživljavate?

Popović: Globalnom ekonomskom krizom za koju i sama vlast kaže da neće dotaći Crnu Goru. Sada odjedanput glavni problem u Crnoj Gori postaju sredstva koja se shodno zakonu daju za rad parlamentarnih stranaka. Teško će objasniti narodu da se to radi zbog globalne ekonomske krize i to će biti ključni razlog zbog kojeg će Narodna stranka glasati protiv usvajanja takvog budžeta. To je sam udar na parlamentarizam, na samu Skupštinu. Skupština se već duže vrijeme nalazi pred udarima sa svih strana. Stalne su optužbe na račun rada Skupštine, da se u Skupštini mnogo troši. Garantujem vam da je Skupština Crne Gore najveći štediša od svih parlamenata u okruženju.
XS
SM
MD
LG