Dostupni linkovi

Funkcioneri RS: izjava visokog predstavnika neodmjerena


Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, jedan od funkcionera koji je u petak potpisao zajedničku izjavu.
Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, jedan od funkcionera koji je u petak potpisao zajedničku izjavu.

Najviši funkcioneri Republike Srpske u državnim i entitetskim institucijama zabrinuti su najnovijim razvojem događaja u vezi s nezavisnošću pravosuđa u BiH, “narušenom djelovanjem predstavnika međunarodne zajednice” – navodi se u zajedničkoj izjavi funkcionera

koju su u petak poslijepodne potpisali predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković, predsjednik RS Rajko Kuzmanović, predsjednik Vlade RS Milorad Dodik i predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

“Stiče se utisak da se neki procesi pokreću sa političkom pozadinom i u momentima kada zvaničnike treba ’disciplinovati’ ili ih ‘ubijediti’ u neki politički stav. Ovakva situacija je neprihvatljiva i ne predstavlja nezavisno pravosuđe, već potencijalni instrument u tuđim rukama”
– navodi se u zajedničkom saopštenju funkcionera iz RS.

"Ne želimo shvatiti da se pripremaju politički procesi kako bi se promijenili politički stavovi iz RS. Smatramo neodmjerenom i nepotrebnom izjavu visokog predstavnika da se ‘već sada zna gubitnik’ i da su to ‘Milorad Dodik i RS’ – kaže se u saopštenju i dodaje da se time sije sumnja “da će RS i njen premijer biti nečim kažnjeni i da je, ne samo spreman neki proces, već i donesena presuda.”

Аmbasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIK) osudili su u petak “potez premijera RS Milorada Dodika da podnese krivičnu prijavu protiv prvog zamjenika visokog predstavnika Rafija Gregorijana” i ocijenili to kao “pokušaj sprečavanja OHR-a u provođenju svog mandata”.

Amabasada Ruske Federacije u BiH saopštila je, nakon sjednice ambasadora UO PIK-a, da su sve međunarodne institucije u BiH obavezne da se uzdrže od bilo kakvih akata koji mogu da ugroze ustavni princip nezavisnosti pravosuđa, kao i od “pokušaja preuzimanja obaveze koje prema zakonu spadaju u nadležnost lokalnih sudova, tužilaca i istražnih organa”. U ruskoj ambasadi takođe su saopštili da bilo koji potez u svrhu podizanja tužbe protiv zvaničnika OHR-a, u vezi s obavljanjem njihovih dužnosti – nema pravnu snagu.

Vlada RS saopštila je u petak da krivična prijava koju je podnijela 26. novembra Tužilaštvu BiH – ne predstavlja napad na međunarodnu zajednicu u BiH, “već je usmjerena isključivo na pojedince koji su uporno i sve snažnijim intenzitetom zloupotrebljavali službene položaje u neskrivenoj želji da nanesu štetu institucijama Srpske”.

XS
SM
MD
LG