Dostupni linkovi

Nakon Laptala otvoriti slučaj Belić


Kristo Laptalo, Foto: dnevnik.hr
Kristo Laptalo, Foto: dnevnik.hr

U čertvrtak je u Grčkoj oslobođen dubrovački kapetan Kristo Laptalo, koji je ljetos bio osuđen na 14 godina zbog navodne trgovine kokainom. Na drugostupanjskom prizivnom sudu u Patrasu tužitelj je na žalbenom ročištu nakon ponovnog saslušavanja svih svjedoka optužbe predložio oslobađanje Laptala, što je peteročlano sudsko vijeće prihvatio.

Tako je ovaj slučaj, koji je sretno završio, podsjetio na slučaj Antuna Belića iz Lopara na otoku Rabu, koji je prije pet godina umro u zatvoru u Egiptu, gdje je služio kaznu doživotne robije za krijumčarenje droge - što mu nikada nije bilo dokazano.

Kad završi s formalnostima, za koji dan, Kristo Laptalo će se naći na slobodi poslije 16 mjeseci koje je proveo u zatvoru u Patrasu. Dubrovčani su sve to vrijeme bili uvjereni u njegovu nevinost. Na sudu je i jučer, kao svjedok karaktera, svjedočila dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, koja nam je rekla da će se kapetanu u njegovom gradu prirediti i veliki doček:

"Računam da bi doček mogao biti na Dan pomoraca, na Svetog Nikolu, ali to ćemo još razmotriti."

Dubrovčani su lani održali i veliki skup potpore kad im se video-vezom obratio i sam kapetan Laptalo, skrhan saznanjem da ga je prvostupanjski sud nevinog osudio na 14 godina robije i 200.000 eura kazne:

"Poklopac nećemo zakivati, pa dokle duramo."

To zrno kapetanove nade pretvorilo se u slobodu jučer, kad je tužitelj odlučio odustati od optužbe, te je predložio oslobađanje kapetana Laptala od sumnje za šverc 52 kilograma kokaina na brodu Coral Sea. Kapetan Laptalo je bio ustvari prošlog ljeta na prvostupanjskom sudu osuđen radi zapovjedne odgovornosti, koja je u pomorstvu neprimjenjiva.


Njegovo suđenje je u Patrasu pratio i tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Predrag Brazzaduro. I on smatra da odluka drugostupanjskog suda ima dalekosežni značaj za sve pomorce:

"Mislim da ona konačno pokazuje i dokazuje da se ne može i ne smije manipulirati i prizivati odgovornost zapovjednika na način na koji je to učinjeno ovdje u prvostupanjskoj presudi."

U Gradu je vijest primljena s nevjericom i oduševljenjem, rekao nam je, uz stalnu zvonjavu telefona, predsjednik tamošnjeg ogranka sindikata pomoraca, kapetan Vanja Glavočić:

"Ugodno sam iznenađen i presretan što se ovo dogodilo. Da budem iskren, bio sam pesimista poslije svega onoga što smo doživjeli dole i vidjeli u prvom suđenju. Nisam mogao vjerovati da će ga osloboditi."

Vijest o Laptalovoj slobodi sa suzama je primljena i u domu Nade Belić u Loparu na Rabu:

"Tako sam bila radosna, ali i žalosna. Naplakala sam se kada sam vidjela da su njega oslobodili a mog čovika ne. Jadan moj čovik."

Suprug Nade Belić, Anton, umro je prije pet godina u dobi od 67 godina u egipatskom zatvoru El Qanatar, nedaleko od Kaira. On je bio osuđen na doživotni zatvor za nikad dokazan šverc 15 kilograma droge na Jugolinijinom brodu "Bribir", na kojem je plovio kao kormilar. U egipatskim zatvorima je proveo 18 godina. Domaća javnost je bila uvjerena da je Belić nevin. Je li došlo vrijeme da se on sudski rehabilitira?

"Ali treba puno novca. Ja bih rado, ali to se sve zaboravilo. Niko ništa, to je sve zaspalo. To je sve na mrtvoj točki, da se niko ne pojavi, da se niko ne oglasi, niko ništa. To je sramota, velika sramota", rekla nam je Nada Belić.

Predsjednik sindikata pomoraca Hrvatske, Vladimir Svalina, kaže da bi se o eventualnom zahtjevu za rehabilitaciju Belića trebalo konzultirati s pravnicima:

"Mi bi se trebali se konsultirati sa strukom, sa odvjetnicima, što bi to u ovim okolnostima značilo. Da li je to moguće revidirati i na neki način dobiti zadovoljštinu obitelji, da se ustanovi da je nevin. Mislim da bi to bilo dosta teško. Pitanje je na koji način bi uspjeli skupiti financijska sredstva i sponzore da pokrenemo jednu takvu stvar, obzirom da na žalost gospodin Belić više nije među živima."

Svalina kaže da će određena rehabilitacija u javnosti trebati i kapetanu Laptalu jer je kolumnist Jutarnjeg lista, Ivan Zvonimi Čičak, prošlog ljeta pisao, pozivajući se na visoke policijske izvore, da je hrvatska policija pratila kapetana radi sumnje u trgovinu drogom. Kako Čičak nikad nije dokazao svoje tvrdnje, a u međuvremenu je postao i potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, organizacije koja se trebala založiti za Laptala, obzirom na nizak standard suđenja u prvom stupnju, to predsjednik sindikata pomoraca Vladimir Svalina smatra da bi on trebao odstupiti s tog mjesta:

"Teško će Hrvatskom helsinškom odboru biti raditi sa gospodinom Čičkom jer je njegova pozicija apsolutno dovedena u pitanje nakon oslobađajuće presude kapetana Laptala."

XS
SM
MD
LG