Dostupni linkovi

Pejović: Vlast zna ko su napadači


Slobodan Pejović, Foto: bosnjaci.net
Slobodan Pejović, Foto: bosnjaci.net

Crnogorska policija nije otkrila ko stoji iza učestalih napada na Slobodana Pejovića, bivšeg policajca iz Herceg Novog, ali joj to nije smetalo da ustvrdi kako ti napadi nijesu povezani sa njegovim svjedočenjem u slučaju deportacije muslimana. Pejović je, podsjetimo, još početkom devedesetih odbio da učestvuje u državnom progonu bosanskih izbjeglica koje su crnogorska vlast i policija isporučile pod nož Vojsci Radovana Karadžića.

RSE: Gospodine Pejoviću, kako komentarišete kategoričan stav Uprave policije da pozadina napada na vas nije svjedočenje o slučaju deportacije, iako se u istom saopštenju navodi da nije otkriven identitet osoba koje su u više navrata pod okriljem noći lomile vašu imovinu?

Pejović: Čuli ste izjavu predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore gospođe Vesne Medenice koja je otprilike najavila ovaj izvještaj policije jer ona je doslovno rekla "ako". Oni su sad ustanovili da ne postoji opasnost.

RSE: Da podsjetimo samo što je predsjednica Vrhovnog suda izjavila. Rekla je da bi vam trebalo obezbijediti zaštitu "ako su napadi na vas motivisani vašim javnim istupom".

Pejović: Između redova nijesu, jer kaže "Ako su". Ta njena izjava i ovo sinoćnje saopštenje crnogorske policije je koordinirano iz jednog centra moći, iz centra moći na čijem je čelu ova vlast, crnogorska vlast koja neprekidno traje evo dvadeset godina. Vlasti čija je prošlost jako mračna, za razliku od moje koja je kristalno čista. Ja nemam čega da se plašim, niti da se stidim nego, naprotiv, ja se svojom prošlošću ponosim. Kakva će biti budućnost to tek treba da vidimo, a što se tiče ovog saopštenja vidi se da je to, ne neznalački, nego jednostavno nemaju argumenata, krivi su i što bi se reklo "upecali su se u mrežu" i što sad. Vidite kontradiktornost, nemaju argumanata, krivi su, "upecali su se u mrežu" i što im ja sad tu mogu.


Oni znaju napadače, oni stoje iza toga i doziraju. Na žalost, oni su gospodari mojeg života i smrti.
RSE: Kako biste Vi jednom riječju kao bivši policajac okarakterisali ovaj stav policije koja nije otkrila napadače, a može unaprijed da odbaci motive?

Pejović: Znači da oni znaju sve i da iza toga stoje određene službe ove vlasti. Drugo se ničim ne može opravdati bez time. Oni znaju napadače, oni stoje iza toga i doziraju. Na žalost, oni su gospodari mojeg života i smrti. Kako njima bude volja, pojedinim crnogorskim službama, oni će se tako prema meni ponašati. Mene jedino preostaje javno mnjenje, domaće i međunarodno. Pošto je ovo za "Slobodnu Evropu" evo, sada mogu da izjavim. Ukoliko se u budućnosti što desi meni ili mojoj porodici ili imovini za to je isključivi krivac ili jedini krivac crnogorska vlast.

RSE: Kako ocjenjujete zahtjev istražnih organa da vi identifikujete pripadnike paravojne formacije koja je, kako ste nedavno objelodanili, početkom devedesetih navodno šenlučila po Herceg Novom i ubijala bosanske izbjeglice na padinama planine Orjen?

Pejović: Pa to je dodatni cinizam. Hoće dodatno da mi ugroze život, hoće, ako mi se nešto desi, da kažu - iza toga stoje ti i ti ljudi, mi smo čisti i vjerovatno da izvrše uviđaj ono korektno, profesionalno i do viđenja. Otprilike je to to. Ali neće mene oni navuć na to. Imaju oni sve podatke. Ja sam njima rekao da otvore arhive službe javne i državne bezbijednosti iz tog perioda i sve ćete naći tamo, sve dokaze i podatke ćete naći koji će ih odvesti do zločinaca ovih zločina. Prema tome, oni to uzalud, oni mogu da daju takve izjave za neznalačnu javnost, ali takvih je sve manje i manje. Oni mogu samo da dozvoljavaju sebi svoju sujetu i da misle da im neko vjeruje. Vjerujte, ja živim u Herceg Novom i tu sam rekao ono sto sam rekao i sada sam se vratio otuda i niko ni u ovo saopštenje ni u ono ranije ne vjeruje. Njima niko, oni to znaju, ali to oni moraju da kažu radi javnosti domaće i međunarodne, ali u te njihove izvještaje ama baš niko ne vjeruje, ni oni sami u to ne vjeruju što je najgore, ali moraju.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG