Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Situacija na Kosovu će se zaoštravati


William Montgomery

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija podržao je sinoć izveštaj generalnog sekretara Svetske organizacije Ban Ki Muna u kojem su iznete preporuke o rekonfiguraciji UNMiK-a i raspoređivanju EULEX-a, prema sporazumu sa Beogradom. Kosovske vlasti, međutim, i dalje ostaju pri stavu da ne prihvataju plan. Bivši američki ambasador u Hrvatskoj i Srbiji William Montgomery kaže da, s obzirom na to da ovaj aranžman jedna strana doživljava kao pobedu a druga kao poraz, ne misli da je ovo kraj priče.

Montgomery: Mislim da je srpska diplomatska strategija bila apsolutno briljantna jer je ovim što je postigla premestila fokus i pritisak međunarodne zajednice sa Srbije na kosovsko-albansku vlast. To je bila zaista izvanredna strategija. Ovaj plan, međutim, sadrži dosta elemenata kojima biste bili veoma nezadovoljni da ste u kosovskoj Vladi. Dakle, ovo je pobeda srpskog diplomatskog procesa, ali će ona doneti probleme. Ovo ni u kom slučaju nije kraj priče. Novousvojeni aranžman biće veoma teško implementirati i ne čude me negativne reakcije koje već stižu od strane kosovskih Albanaca. Greška je bila u tome što je u pregovorima svih prethodnih meseci međunarodna zajednica bila fokusirana na to kako će reagovati Srbija, a zapostavila da se zapita kako će na plan reagovati kosovski Albanci.

RSE: Da, oni su odbacivali i još uvek odbacuju plan.

Montgomery: Upravo to želim da kažem. U proteklih nekoliko meseci kosovski Albanci su ćutali i prepustili međunarodnoj zajednici da pregovara sa Srbijom. Zapadni igrači su im poručili: verujte nam, sve će biti u redu, ali oni su tokom tih pregovora postajali sve nezadovoljniji koracima koje su preduzimali kosovski Srbi za postizanje veće autonomije, koracima koje je preduzimao Beograd da pridobije više kontrole na severu Kosova, kao i time što je izostala međunarodna reakcija kakvu su priželjkivali. Videli ste izjave Haradinaja i drugih koji su kritikovali kosovsku vladu što je dozvolila da se stvari tako razvijaju. Očekujem da će se situacija u tom pravcu mnogo više zaoštravati. Moramo, dakle, imati na umu da postoji ne samo jedna nego dve strane, koje se žestoko sudaraju oko Kosova, a u proteklih nekoliko meseci mi smo se fokusirali samo na jednu – srpsku, zapostavljajući drugu – kosovsko-albansku.

RSE: Nepoznata kosovsko-albanska grupa koja sebe naziva “Armija Republike Kosovo” preuzela je odgovornost za bombaški napad na kancelariju EU na Kosovu ranije ovog meseca i zapretila napadom na kosovske Srbe ako se bude primenjivao novousvojeni UN plan od šest tačaka. U pretećem mejlu koji su poslali kosovskim vlastima, međunarodnim organizacijama i medijima, saopštili su čak da će seći glave kosovskih Srba i slati ih srpskim političarima. Koliko ozbiljno vam zvuče ove pretnje?

Montgomery: Veoma ozbiljno uzimam činjenicu da na obe strane ovog problema imate ekstremiste, koji su apsolutno odlučni da isteraju ono što žele i da je ta činjenica reakcija na ono što se događa na terenu. Sve što mogu reći u ovom trenutku jeste da bi srpska strana trebalo da nastavi diplomatskim sredstvima, da drži niski profil, tako da kažem, a da problem ostavi kosovskoj vladi i međunarodnoj zajednici. Taj problem je zaista ozbiljan – mislim da će postati čak i ozbiljniji pre nego što počne da se rešava.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG