Dostupni linkovi

Beograd očekivano zadovoljan


Zvanični Beograd pozdravlja odluku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da podrži plan o rekonfiguraciji UNMIK-a na Kosovu i doživljava je kao još jedan svoj diplomatski uspeh. Istovremeno, opozicione - Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka - ovu odluku tumače kao suprotnu interesima zemlje.

Izražavajući zadovoljstvo zbog odluke Saveta bezbednosti, premijer Srbije Mirko Cvetković je rekao da izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna sadrži sve elemente za koje se i srpska strana zalagala: da misija Euleks bude razmeštena kao statusno neutralna, da ne realizuje Ahtisarijev plan i da se po tom pitanju postigne saglasnost u Savetu bezbednosti:

"Mi smo sa velikim zadovoljstvom videli da je jednoglasno pozdravljen izveštaj Ban Ki Muna o šest tačaka, koji zapravo definiše način razmeštanja EULEX misije. Što se tiče vremena kada će biti početo, ja ne znam neke preciznije detalje. Uglavnom, ono što je bilo razgovarano jeste da bi to bio početak decembra meseca.”

I Socijalistička partija Srbije, koalicioni partner vladajućih demokrata, ne krije zadovoljstvo potignutim diplomatskim uspehom, uz akcenat na činjenicu da je “prvi put posle dugog niza godina doneta odluka Saveta bezbednosti koja nije protivna državnim interesima Srbije”. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović:

“Mi kao država dobijamo - prvi put u poslednje vreme, nakon rasprave u Ujedinjenim nacijama oko našeg obraćanja Međunarodnom sudu pravde u Hagu - poziciju da su Albanci na jednoj strani, a svet na drugoj strani uz Srbiju, u nekom smislu.”


Poseban utisak na predsednicu Skupštine ostavio je govor ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića pred Savetom bezbednosti:

“Ja bih, zaista, iskoristila ovu priliku da kažem da je i diplomatski i politički, a i nekako srpski toplo, izuzetno govorio juče u Savetu bezbednosti naš ministar spoljnih poslova i da sama činjenica da će se jučerašnjom odlukom, praktično, poštovati Rezolucija 1244, da će EULEX imati statusnu nezavisnost, neće se, dakle, tretirati problem statusa Kosova, i u krajnjem slučaju, da se neće primeniti Ahtisarijev plan, da smo time, ipak, napravili jedno značajno diplomatsko pomeranje i poboljšali pregovaračku poziciju za dalje poteze na međunarodnom planu aktivnosti.”


Dok opozicione - Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka - ovu odluku tumače kao suprotnu interesima zemlje, Srpska napredna stranka zahteva od Vlade da dostavi Skupštini kompletan tekst sa sednice Saveta bezbednosti, kako bi bila u mogućnosti da o odlukama koje se tiču rekonfiguracije civilne misije na Kosovu zauzme jasan stav, jer kako kaže predsednik stranke Tomislav Nikolić:


“Ne mogu da vam, u ime Srpske napredne stranke, uopšte kažem da li je to dobro ili loše, da li je manje dobro, manje loše… Previše je tajni u vezi sa Kosovom i Metohijom još od 2001. godine. I svi oni koji su se dosad bavili Kosovom i Metohijom – vlada Zorana Đinđića, i Živkovića, i dve vlade Vojislava Koštunice, i jedna vlada Borisa Tadića – tajno vode pregovore, tajno sklapaju sporazume o Kosovu i Metohiji. Pa ja mislim da nema bolje prilike da razgovaramo o Kosovu i Metohiji, od onoga što je noćas urađeno na sednici Saveta bezbednosti. Da vam kažem da ne valja – a zašto bi onda Rusija glasala za nesto što ne valja? A da vam kažem da valja – a kako to da glasa Amerika za ono što valja za Srbe?”

Član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić smatra da će odluka Saveta bezbednosti doprineti miru i stabilnosti, ne samo na Kosovu, već i u čitavom regionu. On smatra da je sada izuzetno važno, da sve strane posvete posebnu pažnju u vezi sa realizacijom mandata EULEX-a:

“I u tom pogledu mislim da treba očekivati i neku jaču, snažniju podršku prištinskih vlasti. Mislim da će međunarodna zajednica, sada u vidu Saveta bezbednosti, a to praktično znači i svih stalnih članica Saveta bezbednosti, a takođe, znači i u smislu Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država - učiniti nove napore da, u stvari, utiču na prištinske vlasti da dođe do realizacije ovoga sporazuma. Ja mislim da će u sledećem periodu, pre ili kasnije, do toga i doći.”

XS
SM
MD
LG