Dostupni linkovi

Oštre osude terorističkih napada u Indiji


Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Države, Evropska unija, NATO, Kina, Rusija, azijske zemlje, Izrael, osudili su u četvrtak terorističke napade na Mumbai s više od 120 mrtvih i gotovo 300 ranjenih, a pojedine države ponudile su pomoć indijskome narodu,.
Talijanska aviokompanija Alitalia otkazala je sve letove za Mumbai (bivši Bombaj) u četvrtak, Air France je otkazao dva, a američka Delta Airlines jedan let dok British Airways nastavlja letjeti za Bombaj.
Azijske države Indonezija, Nepal, Šri Lanka, Singapur, Filipini osudile su napade kao što su to učinili i Pakistan te Bangladeš, Indiji susjedne države koje je Indija u prošlosti optuživala da toleriraju na svome području terorističke skupine koje napadaju indijske ciljeve. Pakistan je pak Indiji ponudio "vruć telefon" za razmjenu obavještajnih podataka u zajedničkoj protuterorističkoj borbi. "Monsturozni teroristički zločini u Mumbaiju bude bijes, ogorčenje i apsolutnu osudu", rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i pozvao na "oštro kažnjavanje krivaca". Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer osudio je "kukavički napad", a kinesko ministarstvo vanjskih poslova osim "oštre osude" naglasilo je da se protivi "svakome obliku terorizma".
XS
SM
MD
LG