Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sadović: Policijski sistem treba rekonstruirati


Normal 0

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović u intervjuu za RFE istakao je kako opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego u zemljama zapadne Evrope, iako priznaje da postoje grupe fanatika koje smatraju da se terorom mogu riješiti problemi. Njima se policija mora pozabaviti dokazima, a ne u javnost iznositi neozbiljne izjave, rekao je Sadović.

Podsjetivši da u BiH djeluje 15 agencija koje se bave policijskim poslovima, Sadović je upozorio da se njihove nadležnosti preklapaju do mjere da rade na istim predmetima, a da pri tom to i ne znaju. Stoga je izrazio bojazan da će tek kad se nešto ozbiljno dogodi «biti jasno da se policijski sistem mora ozbiljno rekonstruisati».

Na pitanje postoji li sprega kriminala, terorizma i pojedinih struktura za provođenje zakona, ministar Sadović je kazao:

„Ne može se isključiti jer u mnogim zemljama i na mnogim iskustvima je uočeno da je organizirani kriminal u pravilu povezan ili ima pokrovitelje u strukturama vlasti. Posebno je to slučaj sa zemljama u tranziciji koje su plodno tlo za bujanje kriminala.“

XS
SM
MD
LG